Έκθεση κόλαφος του ΟΗΕ για το κέντρο κράτησης μεταναστών στη Λαμπεντούζα

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 20:35
UPD:20:40
EPA/ETTORE FERRARI
A- A A+

Οργή έχει προκαλέσει στην Ιταλία βίντεο στο οποίο αποτυπώνονται οι  άθλιες συνθήκες στις οποίες κρατούνται  οι μετανάστες στο κέντρο κράτησης στη Λαμπεντούζα. Η Ιταλία εξακολουθεί να να κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες που φτάνουν στο νησί κατήγγειλε σήμερα σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η έκθεση αυτή δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα αφού η κρατική ιταλική τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν στο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα αναγκάζονται να γδύνονται δημοσίως και να καταβρέχονται με μάνικες ώστε να μην κολλήσουν ψώρα.

«Εδώ και χρόνια ζητάμε από τις ιταλικές αρχές να μεταφέρουν άμεσα τους ανθρώπους από τη Λαμπεντούζα», δήλωσε ο αξιωματούχος της UNHCR Λόρενς Τζολς.

Η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής μεταναστών που είναι συνεχώς υπερπλήρες είναι «ανυπόφορη και έχει ως συνέπεια, παρά τις προσπάθειες των εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής, η βοήθεια που παρέχεται να είναι πολύ χειρότερη των κατώτατων κριτηρίων», πρόσθεσε ο Τζολς.

Σύμφωνα με τη RAI, ένας μετανάστη που δεν κατονομάζεται καταγγέλλει ότι του συμπεριφέρονται «σαν ζώο», ενώ σημειώνει ότι κρατείται στο κέντρο επί 65 ημέρες.

Η UNHCR ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να μεταφέρονται από το κέντρο υποδοχής σε διάστημα 48 ωρών.

EURONEWS

Η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι από την πλευρά της σημείωσε ότι οι μετανάστες υποβάλλονται σε συμπεριφορές «που μοιάζουν με αυτές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης». Η ίδια κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας για το γεγονός.

Στο κέντρο κράτησης βρίσκονται 391 μετανάστες εκ των οποίων 36 παιδιά. Όπως αναφέρει η οργάνωση Save the Children (Σώστε τα Παιδιά) οι 391 μετανάστες ζουν σε ένα κτίριο που έχει σχεδιαστεί για 250 άτομα και καταγγέλλει την Ιταλία ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει ακόμη και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.  «Πολλοί αναγκάζονται να κοιμούνται έξω στο κρύο, αφού δεν χωρούν μέσα στο κτήριο» αναφέρει εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή