Πίεση της Ε.Ε. προς τη Λιβύη για καταπολέμηση του δουλεμπορίου ζητούν Ιταλία - Μάλτα

Συνάντηση των πρωθυπουργών Λέτα και Μουσκάτ
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 19:19
UPD:19:24
REUTERS/DARRIN ZAMMIT LUPI

«Πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία της Ε.Ε. με τη Λιβύη ώστε να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε διαφορετικά τον έλεγχο των συνόρων και τις περιπολίες», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα.

A- A A+

Η Ιταλία κάλεσε τη Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει την Λιβύη να καταπολεμήσει τις συμμορίες που προσπαθούν να περάσουν παράνομα μετανάστες από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου με πλεούμενα στα επιβιβάζονται υπερβολικά μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων, προκειμένου να αποτραπούν ναυάγια όπως αυτό που σημειώθηκε τον Οκτώβριο και κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα.

Περισσότεροι από 360 μετανάστες πνίγηκαν στα ανοικτά του νησιού στις 3 Οκτωβρίου, όταν ναυάγησε το πλοιάριο που τους μετέφερε. Οι μετανάστες, η πλειονότητα των οποίων προερχόταν από την Ερυθραία, κατήγγειλαν ότι οι διακινητές των τους κακοποίησαν και τους ανάγκασαν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να τους περάσουν στην Ευρώπη.

«Πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία της Ε.Ε. με τη Λιβύη ώστε να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε διαφορετικά τον έλεγχο των συνόρων και τις περιπολίες», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον μαλτέζο ομόλογό του, Τζόζεφ Μούσκατ, στη Βαλέτα.

Οι δηλώσεις του κ. Λέτα έγιναν τρεις ημέρες αφού οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα από τη Σομαλία ο οποίος κατηγορείται για απαγωγή, εκβιασμό και βιασμό κάποιων από τους μετανάστες από την Ερυθραία οι οποίοι επέβαιναν στο πλοιάριο που ναυάγησε τον Οκτώβριο.

Οι ιστορίες τρόμου τις οποίες διηγήθηκαν οι επιζώντες στους ιταλούς εισαγγελείς επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους των οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κατάσταση στην ολοένα και πιο ασταθή Λιβύη.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι πρόκειται για ανθρώπους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα εγκληματικά δίκτυα που διακινούν ανθρώπους», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μουσκάτ.

Ελλείψει συντονισμένης απάντησης από την Ε.Ε., η Ιταλία έχει παρατάξει πλοία, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να αποτραπούν νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Ο κ. Λέτα σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν σώσει εκατοντάδες ζωές τον τελευταίο μήνα και έχουν ασκήσει πίεση στους διακινητές, τους οποίους αποκάλεσε «εμπόρους θανάτου».

Εξάλλου, η Μάλτα ετοιμάζεται να στείλει πολεμικό πλοίο στη Λιβύη για να την βοηθήσει να περιπολεί τις ακτές και να αποτρέπει πλοία που μεταφέρουν μετανάστες να αποπλέουν, πρόσθεσε ο κ. Μουσκάτ.

Ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ολόκληρη η προσέγγιση της ΕΕ για τη Μεσόγειο τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν λάθος και ότι η Ιταλία θα πιέσει ώστε να αναθεωρηθούν οι πολιτικές της στην περιοχή, όταν αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε. τον επόμενο χρόνο.

«Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά την Αφρική και τη Μέση Ανατολή», κατέληξε ο κ. Λέτα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή