Διαπραγματεύσεις εν μέσω πολιτικής ρευστότητας

«Δεν ασχολούμαι με όσους κινούνται στο σκοτάδι», δηλώνει ο Πρωθυπουργός
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 12:15
UPD:15:13
EPA/JULIEN WARNAND

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς  σημειώνει ότι γι’  αυτόν «αποτελεί υπέρτατη προτεραιότητα να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η έξοδος από την κρίση».

A- A A+

Εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα (Στουρνάρας και εκπρόσωποι της τριμερούς θα ξανασυναντηθούν το απόγευμα), με αγκάθια την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την τύχη των ΕΑΣ, ο Πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο.

Ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι γι’  αυτόν «αποτελεί υπέρτατη προτεραιότητα να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η έξοδος από την κρίση» ενώ επαναφέρει το σενάριο, «success story» για κάποιους, οι εταίροι μας να αποφασίσουν τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους έως την άνοιξη, αφού φυσικά ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι διαπραγματεύσεις.

Ο Πρωθυπουργός στέλνει παράλληλα αυστηρό μήνυμα σε όσους απεργάζονται σενάρια άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή σημειώνοντας επί λέξει: «Δεν ασχολούμαι με όσους κινούνται στο σκοτάδι».

Αλ. Τσίπρας: Ορόσημο οι ευρωεκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, ως υποψήφιος πλέον για την προεδρία της Κομισιόν, με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» αυξάνει την πίεσή του προς την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας για μία ακόμη φορά τις  ευρωεκλογές του Μαΐου «ορόσημο» γιατί, όπως υπογραμμίζει, το αποτέλεσμα τους θα είναι «συντριπτικό για τα κόμματα του μνημονίου».

Για μία ακόμη φορά μάλιστα, προφανώς λόγω των απανωτών ψηφοφοριών στη Βουλή,  καλεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Επιπροσθέτως (και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τύχει προσοχής), ο κ. Τσίπρας επιχειρεί πλέον ανοιχτά να  καταστήσει ευρωπαϊκό το ελληνικό πρόβλημα χρέους, σε μία εμφανή προσπάθεια από τη μία να απαντήσει στις αντιευρωπαϊκές φωνές εντός του κόμματός του κι από την άλλη να καταστήσει πειστική στον κόσμο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση. Άλλωστε, όπως παραδέχονται στενοί συνεργάτες του, μόνο με μία συνολική αλλαγή πορείας της συντηρητικής Ευρώπης θα υπάρξει και λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Ρευστότητα με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό συνεχίζεται με αδύναμο κρίκο για μία ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι εσωκομματικοί του  αμφισβητίες αναμένεται να περάσουν ένα δύσκολο απόγευμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την ερχόμενη Κυριακή, ωστόσο ζητούμενο παραμένει η στάση πολλών βουλευτών της Χαριλάου Τρικούπη στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή από τη Δευτέρα.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής της κρισιμότητας των επερχόμενων ψηφοφοριών έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος από το βήμα της Βουλής ζήτησε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης τη στήριξη του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις.

Με αμείωτη ένταση οι διαπραγματεύσεις

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, τέλος, αυτές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με την κυβέρνηση να ψάχνει μια συμφωνία για Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και πλειστηριασμούς πριν από την αναχώρηση της τρόικας.  Παρά τις συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση θα προχωρήσει μονομερώς η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή