Καλοπιστία αναμένει από την τουρκοκυπριακή πλευρά ο Ευ. Βενιζέλος

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 13:40
UPD:19:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος (δεξιά) υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου (αριστερά).

A- A A+

Την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα «επιδείξει εν τέλει καλοπιστία» ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». 

Ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να υπογραμμίσει τη σημασία της κοινής διακήρυξης, τονίζοντας ότι «το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». 

Όπως είπε, η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της Ε.Ε. και να οδηγεί σε μία ομοσπονδιακά δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Τόνισε επίσης την ανάγκη οποιαδήποτε λύση να εγκριθεί από τον λαό με δημοψήφισμα.

«Θέλουμε να ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι θα υπάρχει συμφωνία στο ανακοινωθέν ως δείγμα καλής θέλησης προκειμένου να μπούμε στο κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης». 

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη "τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου"». 

Ερωτηθείς αν η Άγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «μία και αδιαίρετη κυπριακή δημοκρατία» στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη, ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα «παγωμένα» ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει «τεράστια ορολογία».

ΔΤ

Σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό την λύση.

EURONEWS

Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα θέλει να δει βούληση και από την κυπριακή πλευρά που θα δείχνει πως επιθυμεί συνομιλίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουν άμεσα οι απευθείας συνομιλίες, καθώς «χάσαμε πάρα πολύ πολύτιμο χρόνο από το 2004». 

Με τη συμμετοχή Αθήνας και Άγκυρας οι διαβουλεύσεις

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση του κύπριου προέδρου να υπάρξει απ' ευθείας επαφή εκπροσώπου από την Αθήνα με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. 

Είπε ακόμη ότι ανάλογη συνάντηση θα υπάρξει μεταξύ του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς και εκπροσώπου που θα ορίσει η Άγκυρα. 

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, οι συναντήσεις αυτές θα διευκολύνουν τη διαδικασία. 

Στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Επίσης, υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πληθώρα τομέων, όπως η οικονομία, ο τουρισμός αλλά και η ενέργεια, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αποτελεί και θέμα ασφάλειας για τις δύο χώρες. 

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι η Τουρκία αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το α' εξάμηνο του 2014 όσον αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική, για την οποία τόνισε ότι η χώρα καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες.  

«Πιστεύουμε και ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι η ώθηση που έχει δοθεί από πλευράς της Ελλάδος θα συνεχίσει να υπάρχει αυξανόμενη και κατά την προεδρία της». 

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική προεδρία θα συνεχίσει όλες τις διαδικασίες για τη διεύρυνση της Ε.Ε., σημειώνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία αποτελεί ένα από τα παλαιότερα υποψήφια προς ένταξη κράτη. Υπογράμμισε, δε, ιδιαίτερα την υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ, που θα υπογραφεί μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν «τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα νησιά και στα αποτελέσματα που έχει στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

Μειονότητες

Ο κ. Νταβούτογλου έκανε αναφορά και στο θέμα των μειονοτήτων που ζουν σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο -όπως είπε- πρέπει να θεωρείται «μία ευκαιρία, μία γέφυρα που θα ενώνει τους δύο λαούς».

Είπε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις δύο κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών. 

Πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία

Σε ερώτηση με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε ότι και από τις δύο πλευρές «δεν πρέπει να γίνεται χρήση θρησκευτικών μνημείων με τρόπο που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα των μνημείων αυτών», φέρνοντας ως παράδειγμα το Ιμαρέτ Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν έκρυψε «τη θλίψη του για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το Φετιχέ Τζαμί, στην Αθήνα».

Σημείωσε επιπλέον ότι «από τουρκικής πλευράς υπάρχουν πράξεις που αποδεικνύουν την καλή θέληση της Άγκυρας όπως η επιστροφή περιουσιών των βακουφίων», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο στις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Εμείς, εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι ένα κράτος, όπου υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κράτους - θρησκείας και υπό αυτή την έννοια εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο που άπτεται των θεμάτων αυτών».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υποχρέωση όλων των κρατών μελών ΟΗΕ και της UNESCO. «Είναι προφανές ότι η Αγ. Σοφιά είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενο και είναι προφανές ότι πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί στη χρήση των μνημείων», ανέφερε.

Σημείωσε επισης ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι διεθνής θεσμός, όχι τουρκικός και προσδιορίζει την Ορθοδοξία. «Χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν συγκροτείται η οικουμενική έννοια της χριστιανοσύνης. Δεν προσδιορίζεται, όχι μόνο η Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία, αλλά ούτε καν η Δυτική, γιατί και αυτή προσδιορίζεται σε αναφορά προς την Ανατολική και τούμπαλιν» υποστήριξε.

Ειδικά για την περίπτωση του Φετιχέ Τζαμί ο έλληνας υπουργός τόνισε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου, που θα πραγματοποιήσει το έργο αυτό. Σε ό,τι αφορά στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση με δημόσια δαπάνη τεμένους στον Βοτανικό για όλους τους Μουσουλμάνους, που ζουν στην Αθήνα.

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας ο έλληνας ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η σαρία και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον ρόλο του μουφτή ως δικαστή λύνονται με καλόπιστο διάλογο.

ΚΚΕ: Ετοιμάζουν λύση μακριά από τα συμφέροντα του κυπριακού λαού

Στο μεταξύ, σε σχόλιό του με αφορμή την επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ στη χώρα μας το ΚΚΕ επισημαίνει πως «η επιδίωξη να αξιοποιηθεί η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., για την μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση της Τουρκίας με την ιμπεριαλιστική Ε.Ε., δεν είναι προς όφελος των λαών των δύο χωρών».

Το ΚΚΕ εκτιμά πως «από τη μια θα συνεχιστούν οι εκατέρωθεν διακηρύξεις περί ‘υψηλού επιπέδου’ διμερών σχέσεων κι από την άλλη η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από την Τουρκία, οι ‘γκρίζες ζώνες’, η παραβίαση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., καθώς και η αξιοποίηση κατά το δοκούν των μειονοτικών ζητημάτων».

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «θα συνεχιστεί η συνεργασία για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματιών των δύο χωρών, μαζί και η αντιπαράθεση, οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών κρατών, που διαπλέκονται στην περιοχή μας, λόγω των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το φυσικό αέριο, γενικότερα για τις ενεργειακές πηγές».

Σε ό,τι αφορά τέλος το Κυπριακό, ο Περισσός υποστηρίζει πως «οι θετικές αναφορές των δύο υπουργών Εξωτερικών στο σχέδιο Ανάν, το οποίο έχει απορριφθεί από το λαό της Κύπρου, δείχνουν τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν» και ότι «ετοιμάζεται λύση μακριά από τα συμφέροντα του κυπριακού λαού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή