Αντιδράσεις για την παραίτηση Πάουελ

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004 12:25
A- A A+

Τη λύπη του για την αποχώρηση του Κόλιν Πάουελ από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, προβαίνοντας παράλληλα στην εκτίμηση ότι η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη.

«Λυπάμαι πολύ που δεν παραμένει ο Πάουελ», δήλωσε ο Χένρι Κίσινγκερ στην Corriere della Sera.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτίμησε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Τζορτζ Μπους «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη».

«Κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας παρακολουθήσαμε μία προσπάθεια του Λευκού Οίκου να θέσει τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν σήμερα το πέρασμα από μία εξωτερική πολιτική κατεπείγοντος χαρακτήρα στην ανάγκη για μία νέα φάση αναζήτησης και δημιουργίας συγκλίσεων με τους συμμάχους μας», δήλωσε στην La Reppublica ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη συμμετέχοντας σε σεμινάριο.

Νίκη των «γερακιών» στην κυβέρνηση Μπους, αποτελεί η παραίτηση Πάουελ και η επικείμενη διαδοχή του από την Κοντολίζα Ράις, εκτιμά ο ισπανικός Τύπος.

«Ο Λευκός Οίκος έχασε το μετριοπαθές του πρόσωπο», γράφει η Ελ Παΐς, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση Πάουελ επιβεβαιώνει τη συνέχιση της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Μπους.

«Πιστό στρατιώτης που διαλύθηκε από τους νεο-συντηρητικούς», χαρακτηρίζει τον Κόλιν Πάουελ η Ελ Μούντο, ενώ η ABC χαρακτηρίζει τον Πάουελ «ηγέτη αφοσιωμένο σε ένα δόγμα» και έναν «από τους πιο αποφασιστικούς αμερικανούς ηγέτες μετά τον ψυχρό πόλεμο».

«Απώλεια για τις διεθνείς σχέσεις», χαρακτηρίζει την παραίτηση Πάουελ ο Σεργκέι Οζνομπισίν, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Εκτιμήσεων, σε άρθρο του στη ρωσική εφημερίδα Βρέμια Νοβοστι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πάουελ «ήταν πολύ ειρηνικός για την ομάδα του Τζορτζ Μπους τζούνιορ».

«Τώρα, τα γεράκια τους θα μας επιτεθούν», επισημαίνει η Κομερσάντ. «Ξέρουμε να τους απαντήσουμε, γιατί είμαστε και εμείς γεράκια. Γι αυτό το λόγο, αυτό το περιστέρι –όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τον απελθόντα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ- μάς ήταν τόσο πολύτιμο», συνεχίζει η Κομερσάντ.

«Ο Πάουελ αγωνιζόταν για την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αγωνιζόταν και έχανε πάντοτε (...) Ηταν η φωνή της φιλελεύθερης συνείδησης. Ηταν ο Αντρέι Ζαχάροφ του αμερικανικού λαού», εκτιμά η εφημερίδα.

Την ανάγκη οικοδόμησης ισχυρών διατλαντικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ μετά την παραίτηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, υπογράμμισε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ.

Αναφερόμενος στη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης Κοντολίζα Ράις, η οποία εμφανίζεται ως επικρατέστερη διάδοχος του Κόλιν Πάουελ, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι «είναι μια γυναίκα με χαρακτήρα».

«Ηταν και είναι ένας πραγματικός επαγγελματίας της διεθνούς διπλωματίας», τόνισε ο κ. Μπαρνιέ μιλώντας για τον παραιτηθέντα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν υπήρξε ποτέ καμία αλαζονεία στον Πάουελ, αλλά πάντα η επιθυμία να πείσει», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Εurope 1, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «ήλθε ο καιρός να ανανεώσουμε και να οικοδομήσουμε πάλι αυτήν την διατλαντική σχέση μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής κατά ισορροπημένο τρόπο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή