Επιχειρηματικά πλάνα ομίλου Dionic

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 10:00
UPD:17/12/2013 17:55
A- A A+

Τα επιχειρηματικά πλάνα του ομίλου Dionic και το νέο πρόγραμμα επενδύσεων μας παρουσιάζει σήμερα ο κος Δήμος Βατικιώτης, Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας ΝΤΙΟΝΙΚ Α.Ε.Β.Ε. εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι μετά την επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, την οποία αποφάσισε η τελευταία Γενική Συνέλευση της εταιρείας και ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα ακολουθήσει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για αναδιάρθρωση των δανείων (μετατροπή των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες).

Τονίζει ότι η διοίκηση έχει δημιουργήσει ένα δομημένο σχέδιο ανασυγκρότησης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), πιστοποιημένο από την έγκριτη ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton και ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης (restructuring plan) επεξεργασμένο από την επίσης αναγνωρισμένη διεθνώς ελεγκτική εταιρεία Deloitte.

Αυτά περιλαμβάνουν τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν, ποιες πρέπει να γίνουν άμεσα και ποιες πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να διασφαλιστεί κατ’ αρχάς η βιωσιμότητα του Ομίλου και στη συνέχεια η ανάπτυξή του.

Η πρωτη ενέργεια που περιλαμβάνεται σε αυτές είναι η ανάγκη για Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους τεσσάρων (4) εκατομμυρίων Ευρώ, η οποία έχει αποφασιστεί και υλοποιείται.

Όπως μας εξηγεί ο κος Δήμος Βατικιώτης, στις 25 Νοεμβρίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Δελτίου της Dionic, για τη δημόσια προσφορά μετοχών της εταιρείας, που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της Αύξησης του Μετοχικού της Κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σημειώνεται ότι η Β' επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της 22/7/2013 αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 3.999.726 ευρώ, με την έκδοση 13.332.420 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης.

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, σε περίπτωση που αυτή καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται σε 6.352.500 ευρώ και θα διαιρείται σε 21.175.020 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης.

Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα τόσο για να ενισχυθούν οι δραστηριότητες θυγατρικών εταιρειών, οι οποίες αναδιαμόρφωσαν επιτυχώς τους τομείς της δραστηριοποίησής τους, όσο και να ενισχύσουν με Κεφάλαιο Κίνησης την οικονομική θέση της μητρικής εταιρείας DIONIC Α.Ε.Β.Ε. και να της επιτρέψουν να προχωρήσει στην υλοποίηση της επιχειρησιακής της ανασυγκρότησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κος Δήμος Βατικιώτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφερόμενος στους βασικούς άξονες ανάπτυξης του ομίλου.

Ειδικότερα, τόνισε ότι η Dionic δίνει ιδιαίτερη έμφαση και ενισχύει τις τεχνολογικές της δραστηριότητες, καθώς και τις προοπτικές τους. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στις θυγατρικές εταιρείες Atcom, Skroutz και 3D Media, οι οποίες παίζουν όλες πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Αγορά, η κάθε μία στον τομέα της, βρίσκονται σε εξέλιξη τα πλάνα της ενδυνάμωσης και επέκτασής τους, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Επίσης, μετασχηματίζει υφιστάμενες δραστηριότητες, αξιοποιώντας τη τεχνολογία. Ήδη μεταφέρθηκε ένα μεγάλο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος Shop365.gr, το οποίο παρουσιάζει μια ιδιαίτερα έντονη δυναμική ανάπτυξης, παρά το πολύ μικρό διάστημα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, η Dionic, σύμφωνα με τον κο Δήμο Βατικιώτη, επανατοποθετείται επιλεκτικά σε παραδοσιακές της δραστηριότητες (στο χονδρικό εμπόριο/διανομή σχεδιάζεται η ενίσχυση της δραστηριότητας στη διανομή τροφίμων), αναλύοντας με ιδιαίτερη προσοχή τις νέες συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από την πρωτοφανούς έντασης οικονομική κρίση στην χώρα μας, και αναγνωρίζοντας ποιές είναι οι νέες ανάγκες που γεννιούνται και ποιές οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρείες που σχηματίζονται.

Παράλληλα, ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος περιλαμβάνει πλήρη ανασχεδιασμό της δραστηριότητας της θυγατρικής εταιρείας Dionic Energy, τη συνέχιση της λειτουργίας του Φωτοβολταϊκού Πάρκου των 2 MW, της θυγατρικής εταιρείας ΕΝΑΛΕΝ ΑΕ, αλλά και τα πλάνα υλοποίησης του Αιλοκού Πάρκου των 42 ΜW, μέσω της θυγατρικής εταιρείας DIONIC ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ.

Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός της τοποθέτησης της Dionic σε νέες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον κο Δήμο Βατικιώτη, επικεντρώνεται σε δύο κύριους άξονες:
• στο εξαγωγικό εμπόριο τροφίμων, και
• στην προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό στη χώρα μας
με στόχο η δραστηριοποίηση του ομίλου, εφόσον ολοκληρωθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης, να επεκτείνεται στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον σε τρεις Ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία (με βασικό στόχο την Κίνα και τον εισαγόμενο τουρισμό με κύριο εργαλείο τις τεχνολογικές πλατφόρμες που διαθέτουν οι θυγατρικές) και την Υποσαχάρια Αφρική.

Στην πορεία της υλοποίησης αυτών των σχεδίων, η Διοίκηση του Ομίλου είναι ανοικτή  σε στρατηγικές συνεργασίες, σε κάποιες περιπτώσεις, δε, υπάρχουν ώριμες συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτές αφορούν βέβαια συγκεκριμένες επι μέρους δραστηριότητες του Ομίλου, καθόσον , όπως υπογράμμισε, η διασπορά των δραστηριοτήτων του λειτουργεί αρνητικά στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη μητρική εταιρεία Dionic ΑΕΒΕ.

Η DIONIC ιδρύθηκε το 1995 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1999 (κωδ. ΔΙΟΝ).

Μέσα σε αυτήν την πολύχρονη διαδρομή, δραστηριοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στον τομέα του χονδρικού εμπορίου. Στο πιο ισχυρό επιχειρηματικό της χρονικό σημείο, πριν την οικονομική κρίση, είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο από 2.500 συνεργάτες-μεταπωλητές, με 10.000 προϊόντα, μέσα από 25 κανάλια διανομής, σε πολλούς τομείς της Ελληνικής Αγοράς.

Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία, είχε αναπτύξει και ένα επιχειρηματικό προφιλ Εταιρείας Συμμετοχών, διευρύνοντας την δραστηριότητά της και δημιουργώντας έναν Όμιλο, που διέθετε παρουσία σε πολλούς ισχυρούς και κερδοφόρους τομείς της Αγοράς.

Σήμερα, περνώντας μέσα από την στενωπό της Οικονομικής Κρίσης, απασχολεί περισσότερους από 450 εργαζόμενους, και δραστηριοποιείται στους τομείς του Εμπορίου, της Ενέργειας, της Τεχνολογίας / Λογισμικού και των Υπηρεσιών, μέσα από την μητρική εταιρεία, από θυγατρικές εταιρείες και από συμμετοχές.

Προτεινόμενα για εσάς