Γ. Μανιάτης: 4.000 επανασυνδέσεις ρεύματος μέχρι την Παρασκευή

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 17:15
UPD:17:26
EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

O υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

A- A A+

Η ΔΕΗ ως σήμερα έχει προχωρήσει σε επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος σε 2.000 σπίτια και μέχρι αύριο θα έχουν πραγματοποιηθεί άλλες 2.000, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των συγκεκριμένων νοικοκυριών, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης.  

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ευρωπαίους συναδέλφους του για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον τομέα της ενέργειας.

«Συμφωνήσαμε ότι στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το θέμα της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας των 50.000.000 ευρωπαίων πολιτών, ανάμεσα στους οποίους και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πολιτών». 

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης, ενημέρωσε επίσης για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων για την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

«Κινητοποιήσαμε, μέσα σε πέντε ημέρες, όλους τους φορείς και συντονίζουμε ένα πρωτόγνωρο και δύσκολο εγχείρημα» υπογράμμισε.

«Αφήνουμε στη κρίση αυτών που δοκιμάζονται, όλους  όσους, με κραυγές και λαϊκισμούς, παίζουν με την αγωνία τους» δήλωσε ο υπουργός, ενώ ευχαρίστησε την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, τους εργαζόμενους στις κοινωνικές και προνοιακές δομές και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα δρόμου» κατέληξε.

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ενέργεια

Ενημερώνοντας τους ομολόγους για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Μανιάτης  αναφέρθηκε σε τρεις προθεσμίες-ορόσημα για την ανάπτυξη της στρατηγικής της Ε.Ε. για την ενέργεια: τον στόχο του 2014 για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, τον στόχο του 2015, έτος κατά το οποίο κανένα κράτος-μέλος δεν πρέπει να παραμείνει απομονωμένο από τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, και την αναμενόμενη Διεθνή Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή το 2015.

Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, η ελληνική προεδρία θα προωθήσει τις πολιτικές τής Ε.Ε. με ορίζοντα πέραν του 2020, βάσει της πρότασης της Επιτροπής για το «Πλαίσιο 2030 για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια». Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, το πλαίσιο για το 2030 αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 4ης Μαρτίου 2014 και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2014.

Άλλη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας αποτελεί το ζήτημα των τιμών της ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το θέμα θα συζητηθεί στο συμβούλιο, με στόχο να υιοθετηθεί τον Ιούνιο 2014.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του κόστους της ενέργειας, και ιδιαίτερα του κόστους για τον τελικό οικιακό καταναλωτή και τον ευάλωτο καταναλωτή, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία θα δώσει προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας αποτελεί και η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς. Έμφαση θα δοθεί στη βελτιστοποίηση των ωφελειών της ολοκληρωμένης αγοράς και στη διασύνδεση των κρατών μελών, καθιστώντας την εσωτερική αγορά σημαντική και για τις απομονωμένες περιφερειακές περιοχές της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τις ενεργειακές υποδομές, ο υπουργός τόνισε ότι στο άτυπο Συμβούλιο τον Μάιο στην Αθήνα, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις για τη διαφοροποίηση πηγών και τις ενεργειακές οδούς της ΕΕ, όπως ο Νότιος Διάδρομος και η Ανατολική Μεσόγειος, και θα αναζητηθούν εργαλεία για τη χρηματοδότηση των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs).

Στο Συμβούλιο του Ιουνίου 2014 θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι διεθνείς σχέσεις στον τομέα της ενέργειας, και κυρίως η αξία των πολυμερών διεθνών συνεργασιών, όπως είναι η Ενεργειακή Κοινότητα για τη Νοτιανατολική Ευρώπη και η Ένωση για τη Μεσόγειο.

Τέλος, αναφερόμενος στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι καθώς οι συνέπειες ενός πυρηνικού ατυχήματος μπορεί να είναι και διασυνοριακές, η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της πυρηνικής ασφάλειας και υποστηρίζει πρωτοβουλίες και ενέργειες προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσής της σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή