Όχι βία αλλά διάλογος με την αντιπολίτευση, λέει τώρα ο Γιανουκόβιτς

Απορριπτική για συμβιβασμό μετά την καταστολή της Τρίτης η αντιπολίτευση
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 19:06
UPD:19:26
REUTERS/ALEXANDER DEMIANCHUK

Διαδηλωτές καθαρίζουν το χιόνι από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

A- A A+

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεσμεύθηκε την Τετάρτη να μην χρησιμοποιήσει βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο μετά τις συγκρούσεις της Τρίτης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, στις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.

«Για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό καλώ την αντιπολίτευση να μην απορρίψει τις συνομιλίες, να μην συνεχίσει στον δρόμο της αντιπαράθεσης και των τελεσιγράφων», αναφέρει ο κ. Γιανουκόβιτς σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεσμεύεται ότι δεν θα προσφύγει ποτέ στη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, είχε επισημάνει νωρίτερα ότι ο ουκρανός πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για συμβιβασμό.

«Με όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης, ο Γιανουκόβιτς έκλεισε τον δρόμο προς οποιονδήποτε συμβιβασμό», δήλωσε ο κ. Κλίτσκο σε συνέντευξη Τύπου.

EURONEWS

«Είχαμε σχεδιάσει να συνομιλήσουμε με τον Γιανουκόβιτς. Καταλαβαίνουμε ότι ο Γιανουκόβιτς δεν επιθυμεί να μιλήσει με τον λαό και κατανοεί μόνο τη βία, την οποία χρησιμοποιεί εναντίον των διαδηλωτών», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Δυνατό να διασωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι δυνατό να διασωθεί το «ευρωπαϊκό μέλλον» της Ουκρανίας και ότι ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας, δήλωσε την Τετάρτη η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο.

Έπειτα από συνάντηση με τον κ. Γιανουκόβιτς, η κ. Νούλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει τρόπος η Ουκρανία να εξέλθει από το αδιέξοδο και πως είναι ακόμη δυνατό να διασωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. «Θέλουμε να δούμε τον πρόεδρο να ηγείται της προσπάθειας, η οποία θα απαιτήσει τη λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας», πρόσθεσε.

REUTERS/POOL

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ μοιράζει τρόφιμα στους διαδηλωτές στο Κίεβο.

Η κ. Νούλαντ σημείωσε ότι είχε μια «σκληρή αλλά ρεαλιστική συζήτηση» με τον κ. Γιανουκόβιτς, η οποία διήρκησε πάνω από δύο ώρες, ενώ του διεμήνυσε ότι όσα συνέβησαν την Τρίτη βράδυ στο Κίεβο ήταν «εντελώς απαράδεκτα» για ένα δημοκρατικό κράτος.

«Ξεκαθάρισα με τον πιο άμεσο τρόπο ότι όσα συνέβησαν χθες βράδυ είναι απολύτως απαράδεκτα για μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα», υπογράμμισε η αμερικανίδα υφυπουργός.

Η Λιθουανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε., σχολίασε ότι οι ουκρανικές αρχές έχασαν μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους μετά την επίθεση της αστυνομίας.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τις ουκρανικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις βίαιες δράσεις και τις προκλήσεις, να ερευνήσουν όλες τις περιπτώσεις χρήσης βίας και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές αρχές «έδειξαν δημοσίως ότι αγνοούν τις εκκλήσεις των εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. που είναι παρόντες στο Κίεβο».

«Η χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο Κίεβο είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε από τη μεριά της η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Ε.Ε.: Δε δεχόμαστε λογική λογικές δημπρασίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε έντονα και στις σημερινές δηλώσεις του ουκρανού πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ ότι η χώρα έχει ανάγκη από 20 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας για να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., ώστε να περιορισθούν οι συνέπειές της στην ουκρανική οικονομία.

«Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες είναι καλές για την ευημερία της Ουκρανίας. Οι συμφωνίες αφορούν επενδύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί από τις Βρυξέλλες.

«Δεν θα παίξουμε με αριθμούς», πρόσθεσε ο κ. Μπαγί. «Πιστεύουμε ότι η ευημερία και το μέλλον της Ουκρανίας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημοπρασίας», επεσήμανε ο ίδιος.

Το Βερολίνο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το αίτημα των ουκρανικών αρχών κίνηση αντιπερισπασμού.

«Με αυτό το αίτημα οι ουκρανοί αξιωματούχοι φαίνεται να επιθυμούν να δημιουργήσουν έναν αντιπερισπασμό από το γεγονός ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση και την πολιτική της Ουκρανίας», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή