Κίεβο: Διαδηλωτές απώθησαν την αστυνομία από το δημαρχείο

«Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία», δηλώνει ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 13:06
UPD:13:11
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οι οποίοι βρίσκονται εντός του δημαρχείου του Κιέβου, το οποίο έχουν καταλάβει, καταβρέχουν με μάνικες νερού τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ το θερμόμετρο στην ουκρανική πρωτεύουσα δείχνει -10 βαθμούς κελσίου.

A- A A+

Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οι οποίοι βρίσκονται εντός του δημαρχείου του Κιέβου, το οποίο έχουν καταλάβει, απώθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες επιχείρησαν να τους απομακρύνουν.

Συγκρούσεις ξέσπασαν ώρες μετά την επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση της Πλατείας Ανεξαρτησίας, κοντά στο δημαρχείο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώνουν «αποτροπιασμό» για τη χρήση αστυνομικής βίας από πλευράς της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας έδωσε πριν από λίγο διαβεβαιώσεις ότι θα σταματήσει η χρήση βίας από πλευράς των δυνάμεων της τάξης.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρίσκεται ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και η κυβέρνηση του Μίκολα Αζάροφ για την απόφασή τους να μην υπογράψουν, την τελευταία στιγμή, συμφωνία εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στροφή 180 μοιρών έγινε υπό την πίεση της Ρωσίας, η οποία θεωρεί ότι μια τέτοια συμφωνία Ουκρανίας - Ε.Ε. θα πλημμύριζε τη ρωσική αγορά με αγαθά ευρωενωσιακής προέλευσης.

Ανθρώπινα τείχη

RT

Η αστυνομία έχει πλέον αποσυρθεί από το δημαρχείο της ουκρανικής πρωτεύουσας, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της να το εκκενώσει, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι διεθνών δικτύων οι οποίοι βρίσκονται στο σημείο.

Οι διαδηλωτές έκαναν χρήση μανικών για να περιλούσουν με κρύο νερό τους αστυνομικούς, σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ τα γεγονότα μεταδίδονταν ζωντανά στην ουκρανική τηλεόραση.

Από πλευράς των διαδηλωτών ανακοινώθηκε επίσης ότι η αστυνομία αποσύρθηκε και από το βασικό «στρατόπεδό» τους με σκηνές στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, στο οποίο είχε εισβάλει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

«Επιθυμώ να ηρεμήσουν όλοι», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο.

«Δεν θα υπάρξει εισβολή στην πλατεία. Κανείς δεν θα παραβιάσει τα δικαιώματά σας στην ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά μην παραγνωρίζετε κι εσείς τα δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών», πρόσθεσε.

EURONEWS

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών διέλυσαν οδοφράγματα και σκηνές, με την αστυνομία να δηλώνει ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια λωρίδα κυκλοφορίας διαμέσου της πλατείας.

Διαδηλωτές με κράνη δημιούργησαν ανθρώπινα τείχη προσπαθώντας να αντισταθούν στην αστυνομική πίεση. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι συνελήφθησαν.

Υπήρξαν αναφορές για χρήση βίας, με εφημερίδα του Κιέβου να κάνει λόγο για χτυπήματα σε διαδηλωτές με γκλομπς.

Ιερείς, αλλά και η γνωστή καλλιτέχνιδα Ρουσλάνα,απηύθυναν κάλεσμα για αυτοσυγκράτηση, η τελευταία από σκηνή εντός της πλατείας.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς «έφτυσε στο πρόσωπο της Αμερικής, των χωρών της Ε.Ε. και 46 εκατομμυρίων Ουκρανών και αυτό δεν θα το συγχωρήσουμε», ζητώντας εκ νέου την παραίτησή του.

«Αποτροπιασμός»

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την απόφαση των ουκρανικών αρχών να αντιμετωπίσουν ειρηνικές διαμαρτυρίες στην πλατεία Maidan του Κιέβου με ειδικές δυνάμεις, εκσκαφείς και γκλομπς και όχι με σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Η απάντηση αυτή δεν είναι ούτε αποδεκτή ούτε μπορεί να οφελήσει τη δημοκρατία», κατέληξε.

EURONEWS

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον βρίσκεται στο Κίεβο και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ήδη από την Τρίτη.

Η βαρόνη Άστον, η οποία δέχθηκε τις επευφημίες των διαδηλωτών όταν επισκέφθηκε την πλατεία Ανεξαρτησίας, εξέφρασε τη θλίψη της για την προσπάθεια εκκένωσής της από την αστυνομία.

Συνομιλίες με τον κ. Γιανουκόβιτς θα έχει και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία βρίσκεται στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η κ. Νούλαντ επισκέφθηκε την Τετάρτη το πρωί την πλατεία Ανεξαρτησίας και μοίρασε ψωμί, μπισκότα και κουλουράκια σε πλαστικές σακούλες στους διαδηλωτές.

EURONEWS

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιθανότατα να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες εντός της εβδομάδας για να συνεχίσουν τις συνομιλίες με την Ε.Ε. για τη συμφωνία σύνδεσης.

Η δήλωση ακολούθησε διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών στο Κίεβο την Κυριακή, οι οποίοι είχαν ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης Αζάροφ εντός 48 ωρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή