Μορατόριουμ έως 31/1 για την άρση του αδιεξόδου στην Υγεία ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 15:45
UPD:15:47
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την πρόταση κατέθεσε εκ μέρους του Κινήματος ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Μορατόριουμ έως τις 31 Ιανουαρίου 2014 προκειμένου να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις χωρίς προαπαιτούμενες και προκαθορισμένες απολύσεις και με αναστολή των απεργιών ώστε να λειτουργήσουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, προτείνει το ΠΑΣΟΚ για να αρθεί το αδιέξοδο στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Την παραπάνω πρόταση κατέθεσε εκ μέρους του Κινήματος ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν σήμερα τις απόψεις τους οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην ανάγκη της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ, μεταρρύθμιση που όμως «απαιτεί σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο». «Δυστυχώς η τακτική του υπουργείου δεν αναδεικνύει την ουσία της μεταρρύθμισης. Οι αναφορές του υπουργείου σε απολύσεις ιατρών και η πρόκληση μιας οξύτατης σύγκρουσης, εκφυλίζει το διάλογο σε μια άγονη αναμέτρηση που τελικά λειτουργεί εις βάρος των πολιτών», τονίζει το Κίνημα.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί επίσης ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να μετασχηματιστεί σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, τόσο από το ΕΣΥ όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, με κανόνες για την περιφρούρηση των πόρων και την περιστολή των δαπανών από την προκλητή ζήτηση, ενώ θα υπάρχουν, όπως επισημαίνεται, και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ για την ιατρική φροντίδα των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, είναι παράλληλα αναγκαίο να οργανωθεί το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα ανήκει στο ΕΣΥ και θα κατευθύνεται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. «Το δίκτυο ΠΦΥ θα προκύψει μέσα από την αναδιάταξη και συνένωση των σημερινών Κέντρων Υγείας με τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, πράγμα που απαιτεί προσεκτική επεξεργασία, ώστε να καλύψει το σύνολο του ελλαδικού χώρου με βάση κανόνες. Αυτό θα απαιτήσει και τη μεταφορά ιατρών και προσωπικού από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ με τη διαδικασία της κινητικότητας», εξηγεί το ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργασιακών σχέσεων, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι χρειάζεται διάλογος με τους ενδιαφερόμενους, αν και, όπως σημειώνεται, «δεν θα είχαμε αντίρρηση οι ιατροί να εργάζονται ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως ισχύει στο ΕΣΥ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή