Κόντρα Αδ. Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ

«Λειτουργείτε τιμωρητικά», ανέφερε ο Δ. Βαρνάβας απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 13:36
UPD:14:36
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Στη φωτογραφία ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

A- A A+

Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας 'Αδωνη Γεωργιάδη και του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, με αιχμή τον ΕΟΠΥΥ σημειώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η θέση που εξέφρασε ο κ. Βαρνάβας, ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι και αγοραστής και πάροχος υπηρεσιών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος τον αποκάλεσε «ψεύτη», καθώς, όπως είπε, άλλα λέει στη γραπτή του πρόταση.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρνάβας έκανε λόγο «για υγειονομική βόμβα με έξι εκαττομμύρια πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία», ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι «λειτουργεί τιμωρητικά και ότι τις προτάσεις του καθοδηγεί η εκδίκηση».

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης προτείνεται η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα πρωτοβάθμιας υγείας. «Όπως είπα, ο ΕΟΠΥΥ θα κρατήσει μόνο τα φαρμακεία και όλες οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες θα είναι υπό τις υγειονομικές περιφέρειες» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Επανέλαβε, ακόμη, ότι μπορούν όλοι οι γιατροί, αν θέλουν, να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος σε όσους διατηρούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο.

Όπως είπε, θα πρέπει να καταθέσουν χαρτί από την εφορία για τη διακοπή του ιατρείου τους και μετά θα περάσουν στο ΕΣΥ, ως πλήρους και αποκλειστικής εργασίας. Η διαδικασία για τη μετακίνησή τους σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα είναι πολύ σύντομη, περίπου 15 - 25 μέρες.

«Η συζήτηση που γίνεται μου θυμίζει πτώμα πάνω από το οποίο διαγκωνίζονται ποιος θα πάρει ένα κομμάτι. Όταν επί κ. Λοβέρδου κατασκευαζόταν ο ΕΟΠΥΥ δεν γινόταν συζήτηση περί αγοραστή και παρόχου» ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών. Υποστήριξε ακόμη ότι το πλαίσιο των προτάσεων της Ομοσπονδίας που έχουν κατατεθεί είναι οι υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια υγεία να βασίζονται στις αρχές της καθολικότητας και να καλύπτουν δωρεάν όλο τον πληθυσμό.

«Στόχευση για εμάς είναι το δημόσιο σύστημα να γίνει τόσο επαρκές, ώστε σταδιακά να μην χρειάζεται να υπεισέρχεται ο ιδιωτικός τομέας. Δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή της κρίσης, με 6 εκατομμύρια πληθυσμό να μην μπορούν να πλησιάσουν το δημόσιο σύστημα υγείας και να τους λέμε πηγαίνετε στα ιδιωτικά ιατρεία» τόνισε ο κ. Βαρνάβας.

Απαντώντας στην πρόσκληση του κ. Γεωργιάδη να ξεκαθαρίσει τι προτείνει για τον ΕΟΠΥΥ ο κ. Βαρνάβας σημείωσε: «Εμείς είμαστε υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με όλες τις αρχές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ισχύουν από τον νόμο. Κριτήρια, εργασιακές σχέσεις αμοιβές τα πάντα. Δεν γίνεται να μπούμε στη διαδικασία να διαλύσετε τον ΕΟΠΥΥ. Εμείς λέμε και αγοραστής και πάροχος ο ΕΟΠΥΥ».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του κ. Γεωργιάδη. «Είστε ψεύτης. Η γραπτή πρόταση σας λέει διαφορετικό πράγμα. Μιλά για ενιαίο σύστημα. Για να συνεννοούμαστε. Αναιρείτε τώρα τη γραπτή πρόταση σας, προκειμένου να μην δυσαρεστήσετε κανένα. Απαντήστε ξεκάθαρα. Αυτό που λέτε σήμερα είναι άλλο, αφορά δύο συστήματα».

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε τίποτα από το σύστημα υγείας που εμείς υπηρετούμε 35 χρόνια» σχολίασε ο κ. Βαρνάβας, και συμπλήρωσε:

«Δεν προσδοκούμε να διαλυθεί ο ΕΟΠΥΥ, αν αυτό έχει αποφασίσει να κάνει ο υπουργός. Εμείς λέμε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Οι σχεδιασμοί που γίνονται εδώ και τώρα, έχουν ως αφετηρία, ότι ο κ Γεωργιάδης πρέπει να δώσει 10.000 εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, στη τρόικα. Από εκεί ξεκίνησε, η αναστάτωση στον τομέα υγείας. Δεν τους ενδιαφέρει να γίνουν καλύτερες υπηρεσίες».

Ουσιαστικό διάλογο ζητεί ο ΙΣΑ

«Ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο» ζήτησε με τη σειρά του από τον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης.

Κατά την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ υπογράμμισε την ανάγκη κατάρτισης ενός υγειονομικού χάρτη που θα προσδιορίζει τις ανθρωπογεωγραφικες ανάγκες ανά ειδικότητα και ανά περιοχή, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν Αστικού τύπου Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία για την πρόσβαση όλων των επειγόντων περιστατικών που μπορούν να αντιμετωπιστούν πρωτοβάθμια.

Αναφερόμενος στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόνισε ότι μοναδικό «κυματοθραύστη» της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να αποτελέσει ο εξειδικευμένος γιατρός στα ιατρεία της γειτονιάς αλλά και στα αστικά κέντρα του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος για την τύχη των γιατρών των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Πατούλης ζήτησε από τον κ. Γεωργιάδη να ορίσει με ξεκάθαρες κουβέντες το εργασιακό πλαίσιο που προτείνει το υπουργείο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή