Μεξικό: Ανακτήθηκε το ραδιενεργό υλικό που είχε κλαπεί μαζί με φορτηγό

Σε ασφαλές μέρος το κοβάλτιο 60
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 15:21
UPD:15:49
REUTERS/HENRY ROMERO

Το φορτηγό εντοπίστηκε την περασμένη Τετάρτη στο κεντρικό Μεξικό και το ραδιενεργό υλικό βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου.

A- A A+

Η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας του Μεξικού ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι το ραδιενεργό υλικό που εκλάπη την περασμένη εβδομάδα μέσα σε φορτηγό ανακτήθηκε και τοποθετήθηκε σε ασφαλές μέρος, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το υλικό αυτό βρισκόταν σε όχημα το οποίο μετέφερε χρησιμοποιημένο ιατρικό υλικό από το νοσοκομείο της Τιχουάνα στο βορειοδυτικό Μεξικό και το οποίο προοριζόταν για το κέντρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων του Μακίχκο, στην πολιτεία του Μεξικού.

Το φορτηγό εντοπίστηκε την περασμένη Τετάρτη στο κεντρικό Μεξικό και το ραδιενεργό υλικό βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου.

Η ανάκτησή του έγινε με τη βοήθεια εξειδικευμένου ρομπότ.

Το ραδιενεργό υλικό περιείχε 60 γραμμάρια «κοβαλτίου 60» και οι εμπειρογνώμονες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν ειδικό εξοπλισμό για να προστατευτούν από την ακτινοβολία.

Περίπου 100 αστυνομικοί δημιούργησαν περίμετρο ασφαλείας 2 χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή στην οποία βρέθηκε το κλεμμένο ραδιενεργό υλικό, 70 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Τέσσερις ύποπτοι για την κλοπή του φορτηγού και ένας ακόμη, ο οποίος κατηγορείται ότι το αγόρασε, συνελήφθησαν από τις αρχές.

'Εξι άνδρες νοσηλεύθηκαν στην Πατσούκα, πρωτεύουσα της Πολιτείας Χιντάλγκο, με συμπτώματα όπως εμετοί, ναυτία και ζαλάδες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή