Μεξικό: Έκλεψαν φορτηγό που μετέφερε ραδιενεργή ουσία

Ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 13:48
UPD:05/12/2013 10:34
REUTERS/HENRY ROMERO
A- A A+

Φορτηγό που μετέφερε δυνάμει «άκρως επικίνδυνη» ραδιενεργό ουσία, η οποία προορίζεται για ιατρική χρήση, εκλάπη στο Μεξικό, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ.

«Τη στιγμή της κλοπής, το ραδιενεργό φορτίο ήταν σωστά προστατευμένο. Ωστόσο μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο για κάποιον, εάν η προστασία αυτή αφαιρεθεί ή υποστεί ζημιά», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.

Η κλοπή σημειώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου και όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ, ενημερώθηκε για το συμβάν από πυρηνική αρχή του Μεξικού (CNSNS), όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το φορτηγό μετέφερε τη ραδιενεργό ουσία Κοβάλτιο 60, που χρησιμοποιείται στην ακτινοθεραπεία και η οποία προερχόταν από νοσοκομείο της πόλης Τιχουάνα στο βόρειο Μεξικό.

Το φορτηγό εκλάπη στο Τεποχάκο, πόλη που βρίσκεται κοντά στη μεξικανική πρωτεύουσα.

Οι μεξικανικές αρχές πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό του φορτηγού και εξέδωσαν ανακοίνωση για να ενημερώσουν την κοινή γνώμη.

EURONEWSGREEK

Η ραδιενεργός ουσία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συμβατικού πυρηνικού όπλου, ωστόσο, θεωρητικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή «βρώμικης βόμβας», η οποία συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά με ραδιενεργά ισότοπα.

Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν τακτικά για τον κίνδυνο από τα σημαντικά αποθέματα ουσιών του συγκεκριμένου τύπου σε νοσοκομεία για τα οποία δεν υπάρχει επαρκής επιτήρηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή