Επίσκεψη Ολάντ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 21:59
UPD:11/12/2013 00:40
REUTERS/Fred Dufour

«Ήταν πλέον καιρός να δράσουμε (. . .). Εδώ στο Μπανγκί σκοτώθηκαν 400 άνθρωποι. Δεν ήταν εποχή για δισταγμούς», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους στρατιώτες που τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο.

A- A A+

Στο Μπανγκί, πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, κατέφθασε ο γάλλος πρόεδρος, Ολάντ.

Νωρίτερα δύο γάλλοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί κατά τις επιχειρήσεις αφοπλισμού των αντιπάλων μουσουλμάνων και χριστιανών μαχητών στη χώρα αυτή.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο Ολάντ έφτασε γύρω στις 20:15 (ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται και η βάση των γαλλικών δυνάμεων. Κατά την άφιξή του στάθηκε μπροστά στα φέρετρα των δύο αλεξιπτωτιστών, αποτίοντας φόρο τιμής στους πρώτους Γάλλους που σκοτώθηκαν στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα αυτή.

EURONEWS

«Ήταν πλέον καιρός να δράσουμε (. . .). Εδώ στο Μπανγκί σκοτώθηκαν 400 άνθρωποι. Δεν ήταν εποχή για δισταγμούς», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους στρατιώτες που τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο. Η αποστολή αυτή είναι δύσκολη αλλά αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία, πρόσθεσε.

EURONEWS

Παρά την παρουσία των γαλλικών δυνάμεων στη χώρα, νωρίτερα ένα πλήθος επιτέθηκε σε ένα τέμενος, άλλοι λεηλάτησαν σπίτια και πυρπόλησαν αυτοκίνητα, καθώς η βία στην Μπανγκί συνεχίζεται.

Αναφέρθηκαν επίσης λιντσαρίσματα κατοίκων, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την περασμένη Πέμπτη στους 465.

Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος αφότου οι μουσουλμάνοι αντάρτες Σελεκά κατέλαβαν την εξουσία τον Μάρτιο. Οι λεηλασίες, οι βιασμοί και οι δολοφονίες που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες προκάλεσαν τα αντίποινα των χριστιανών και των συμμάχων του ανατραπέντος προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή