Σύνδεση στο Ίντερνετ μέσω δορυφόρου για χωριό της ορεινής Ναυπακτίας

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 21:11
UPD:21:24
A- A A+

Τη δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ ψηλά στο βουνό απέκτησαν το περασμένο καλοκαίρι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του ορεινού χωριού Χόμορη του Δήμου Ναυπακτίας, χάρη σε πιλοτικό έργο που έθεσαν σε λειτουργία ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος και η Eutelsat Communications.

Η Χόμορη βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Αν και βρίσκεται σε απόσταση  55 χλμ από τη Ναύπακτο και 18 χλμ από το πλησιέστερο κόμβο του ΟΤΕ, η υπάρχουσα τηλεπικοινωνιακή υποδομή δεν επιτρέπει τη λειτουργία σύνδεσης τεχνολογίας ADSL. Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχει κάλυψη από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με την εξαίρεση ελάχιστων σημείων στα πέριξ του οικισμού, δεν είναι εφικτή η κάλυψη με δίκτυο 3G.

Ο Σύλλογος Απανταχού Χομοριτών Ναυπακτίας απευθύνθηκε στην Eutelsat Communications, οι υπηρεσίες Tooway της οποίας προσφέρουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας μέσω δορυφόρου.

Οι υπηρεσίες Tooway απευθύνονται κυρίως σε οικιακούς και επαγγελματικούς χρήστες, οι οποίοι δεν έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης σε υποδομές κινητών ή σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών, ή περιορίζονται σε ταχύτητες που δεν υπερβαίνουν τα 2 Mbps.

Με τις εν λόγω υπηρεσίες ο χρήστης μπορεί να απολαμβάνει ταχύτητες που φτάνουν τα 20 Mbps στη λήψη (download) και τα 6 Mbps στην εκπομπή (upload).

Οι υπηρεσίες Tooway παρέχονται μέσω του δορυφόρου KA-SAT, ενώ ο τερματικός εξοπλισμός αποτελείται από ένα δορυφορικό μόντεμ και ένα πιάτο μικρής διαμέτρου (77 εκατοστά). Στην περίπτωση της Χόμορης, οι άνθρωποι της Εικόνα & Ήχος Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. (η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς συνεργάτες της Eutelsat Communications στην Ελλάδα) υλοποίησαν μία λύση που περιελάμβανε το αμφίδρομο σύστημα Tooway με το Professional modem Advance, DNS router και Wi-Fi High power repeater.

Σύμφωνα με τον Χ. Χαρατσάρη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο  της Εικόνα & Ηχος Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., η συγκεκριμένη λύση μπορεί να εφαρμοστεί άνετα σε μικρούς οικισμούς, παραθεριστικά κέντρα, σχολεία, μικρά ξενοδοχεία και γενικά όπου δε φθάνουν γραμμές ADSL ή δεν υπάρχει άλλη ευρυζωνική πρόσβαση.

Το Modem Advance της Tooway με το οποίο εξυπηρετήθηκε η περίπτωση της Χόμορης, χρησιμοποιείται σε επαγγελματικές εφαρμογές, όπως μετάδοση δεδομένων τηλεμετρίας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, ιχθυοκαλλιέργειες, μετρήσεις γεωλογικών φαινομένων, παρακολούθηση ύψους κύματος σε παράκτιες περιοχές, όπως επίσης για τη μετάδοση εικόνας σε SD και HD.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς