Χρ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητική η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 19:19
UPD:19:21
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Χρ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι από τους ελέγχους που έγιναν προέκυψε ότι «δεν υπάρχουν σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα» από τυχόν λάθος εφαρμογή του ενιαίου μισθιολογίου (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ικανοποιητική κρίνει το υπουργείο Οικονομικών την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, σύμφωνα με την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σε ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ. Α. Ψυχάρη στη Βουλή.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι από τους ελέγχους που έγιναν προέκυψε ότι «δεν υπάρχουν σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα» από τυχόν λάθος εφαρμογή του ενιαίου μισθιολογίου.

Ο Α. Ψυχάρης πρότεινε να περικοπούν οι μισθοί των προϊσταμένων που είναι υπεύθυνοι για την μισθοδοσία μέχρι να δώσουν τα στοιχεία και υποστήριξε ότι το ποσό που έχει χαθεί ισούται με τα χρήματα που χρειάζονται για το επίδομα θέρμανσης. «Ουσιαστικά έκλεβαν το πετρέλαιο θέρμανσης των φτωχών», υποστήριξε.

Όμως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας διέψευσε τον Βουλευτή της ΝΔ λέγοντας ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα στοιχεία» που προσκόμισε.

Συγκεκριμένα ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε 6 πρωτοβουλίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα αποτελέσματά τους.

1) Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων διενήργησε 5 έκτακτους ελέγχους μισθοδοσίας το 2013. Αναμένεται η οριστικοποίηση των πορισμάτων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου. Στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας παρατηρήθηκαν υπερβάσεις και αναμένονται οι σχετικές πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο. Για το Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων αναμένεται η ολοκλήρωση της έκθεσης αποτελεσμάτων ελέγχου.

2) Ενημερώθηκαν τα Υπουργείου για την αναγκαιότητα παρακολούθησης τυχόν αποκλίσεων στους προϋπολογισμούς των εποπτευόμενων φορέων τους.

3) Η Γενική Διεύθυνση Μισθών πραγματοποίησε ελέγχους σε 13 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Μόνο ένας φορέας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεν εφήρμοσε το ενιαίο μισθολόγιο, και εξαιτίας αυτού του λόγου, απομακρύνθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο.

«Οι υπόλοιποι το εφαρμόζουν χωρίς να έχουν, μέχρι στιγμής, προκύψει ουσιώδη ευρήματα που να έχουν σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα», τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας και εξειδίκευσε τα ευρήματα:

-Περιπτώσεις αύξησης των αποδοχών που δόθηκε εφάπαξ και όχι τμηματικά όπως προβλέπεται από το ενιαίο μισθολόγιο.

-Μικρό αριθμό περιπτώσεων που κατετάγησαν Διευθυντές στον Α’ βαθμό και χορηγήθηκαν επιδόματα θέσεων ευθύνης ανώτερης κατηγορίας απ’ αυτήν στην οποία πραγματικά ανήκαν οι υπάλληλοι.

-Μία περίπτωση που χορηγούνταν πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση που δεν προβλεπόταν από το Νόμο.

-Δύο περιπτώσεις που έγινε εσφαλμένη κατάταξη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και  δικηγόρων με έμμισθη εντολή στα μισθολογικά κλιμάκια.

«Για όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν ενημερωθεί οι φορείς και έχει ζητηθεί να προβούν άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες και σε αναζήτηση των ποσών που τυχόν αχρεωστήτως κατεβλήθησαν», τόνισε.

4) Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μισθών, θα προχωρήσει, κατά το επόμενο εξάμηνο, σε ελέγχους σε 94 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης για την αποτίμηση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Οι φορείς αυτοί είτε δεν παρέχουν μισθολογικά στοιχεία είτε υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη μη εφαρμογή των σχετικών μισθολογικών διατάξεων, και είναι 49 είναι του Υπουργείου Παιδείας, 24 του Υπουργείου Πολιτισμού, 7 του Υπουργείου Ναυτιλίας, 6 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, 3 του Υπουργείου Εργασίας, 2 του Υπουργείου Υγείας, και από 1 των Υπουργείων Μακεδονίας και Θράκης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης.

5) Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων έχει αναλάβει την αξιολόγηση των μισθολογικών δαπανών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

6) Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων προχώρησε στη διενέργεια έκτακτου ελέγχου μισθοδοσίας σε 4 φορείς, οι οποίοι δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και συγκεκριμένα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΤ και στον ΕΦΕΤ. Παρατηρήθηκαν ορισμένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του νόμου, που οφείλονται σε διοικητικά και τεχνικά ζητήματα. Ειδικά για τον ΕΟΤ μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραμετροποίησης του ηλεκτρονικού συστήματος υποστήριξης μισθοδοσίας και πλήρους ένταξης της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

«Το ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόζεται. Και όποιοι ελάχιστοι νόμισαν ότι μπορεί να παρεκκλίνουν, εντοπίζονται, επιστρέφουν τους δημόσιους πόρους και εναρμονίζονται», κατέληξε ο Χρ. Σταίκούρας.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή