Μουσική εξερεύνηση στα ταξίδια του Μάρκο Πόλο

Στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 10:30
A- A A+

Οι περιπλανήσεις που, σαν λεπτές μεταξένιες κλωστές, ύφαναν την επική διαδρομή του Μάρκο Πόλο στον Δρόμο του Μεταξιού, φέρνοντας κοντά για αιώνες ανθρώπους, πολιτισμούς, ήθη, έθη και μουσικά όργανα, αποκτούν τον δικό τους ήχο.

Τι θα ακούγαμε σήμερα, εάν ο Μάρκο Πόλο είχε στα ταξίδια του ένα μηχάνημα ηχογράφησης και πώς θα αξιοποιούσε όλον αυτόν τον ηχητικό πλούτο, αν ήταν ο ίδιος συνθέτης; Σε αυτά τα ερωτήματα «απαντούν» - με τον δικό τους τρόπο - ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης και το βραβευμένο μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς», με τη φιλική συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη και προσκεκλημένους μουσικούς από την Ιταλία, την Κίνα, το Ιράν και τη Μογγολία, στην παράσταση  «Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο», που παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σήμερα, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Νοερή ανάπλαση μέσα από ήχους του κόσμου

Πρόκειται για μία βραδιά με μουσικές παραδόσεις του κόσμου, αλλά και σύγχρονες συνθέσεις, εμπνευσμένες από τα ταξίδια του βενετού εξερευνητή. Μουσικοί από όλο τον κόσμο μάς καλούν να αναπλάσουμε νοερά τις διαδρομές του Μάρκο Πόλο, μέσα από ένα multi - ethnic πρόγραμμα που εκτείνεται από την Άπω Ανατολή ως τη Δύση, ένα ταξίδι μουσικής αυτογνωσίας από την παράδοση έως το σήμερα.
Έτσι, θα ακολουθήσουμε κι εμείς τον Δρόμο του Μεταξιού, με ήχους που ανιχνεύονται στον 13ο και 14ο αιώνα, στον αχανή γεωγραφικά χώρο που διέσχισε ο Μάρκο Πόλο: κλασική κινεζική μουσική, ουζμπεκικά τραγούδια, ινδικές παραδόσεις, λόγια  περσική μουσική, βυζαντινό μέλος, μεσαιωνική μουσική από τη Βενετία. Επίσης, θα ακουστούν συνθέσεις του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, γραμμένες ειδικά για την παράσταση και εμπνευσμένες από τις ποικίλες εσωτερικές διαδρομές του μεγάλου ταξιδευτή, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου.

Πρωτοποριακό ταξίδι επικής εξερεύνησης

Γεννημένος περίπου το 1254, ο Μάρκο Πόλο ήταν βενετός έμπορος και εξερευνητής, τα ταξίδια του οποίου καταγράφηκαν στο βιβλίο «Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο», όπου περιγράφονται από τον ίδιο όλα όσα είδε και έζησε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Κεντρική Ασία και την Κίνα. Έμαθε για το εμπόριο,  κατά την περίοδο που ο πατέρας του, Νίκολο, και ο θείος του, Μαφέο, ταξίδευαν στην Ασία, όπου και συνάντησαν τον Κουμπλάι Χαν. Το 1269, επέστρεψαν στη Βενετία και είδαν για πρώτη φορά τον Μάρκο. Οι τρεις τους ξεκίνησαν για ένα επικό ταξίδι στην Ασία και επέστρεψαν μετά από 24 χρόνια, οπότε και βρήκαν τη Βενετία να έχει πόλεμο με τη Γένοβα. Ο Μάρκο Πόλο φυλακίστηκε και υπαγόρευσε τις ιστορίες του στον συγκρατούμενό του. Αφέθηκε ελεύθερος το 1299, έγινε ένας πλούσιος έμπορος, παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά. Πέθανε το 1324 και θάφτηκε στο Σαν Λορέντζο.

Το πρωτοποριακό ταξίδι του ενέπνευσε τον Χριστόφορο Κολόμβο και άλλους και επηρέασε την ευρωπαϊκή χαρτογραφία, οδηγώντας στη δημιουργία του Παγκόσμιου Χάρτη του Φρα Μάουρο. Το όνομά του δόθηκε, μεταξύ άλλων, στο αεροδρόμιο της Βενετίας και σε ένα είδος προβάτου, ενώ οι περιπέτειές του ενέπνευσαν βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες.

O Marco Rosa Salva.

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη ιδέας - καλλιτεχνική διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης, κείμενα - ανάγνωση: Βασιλική Νευροκοπλή, φιλική συμμετοχή: Μαρία Φαραντούρη, επιμέλεια προβολών: Νίκος Τερψιάδης, ηχοληψία: Λεωνίδας Παλάσκας. Μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς»: Κυριάκος Πετράς (βιολί), Κυριάκος Καλαϊτζίδης (ούτι), Δρόσος Κουτσοκώστας (τραγούδι), Άλκης Ζοπόγλου (κανονάκι), Πέτρος Παπαγεωργίου (τουμπελέκι - μπεντίρ). Προσκεκλημένοι μουσικοί: Kiya Tabassian (setar – τραγούδι), Ziya Tabaassian (tombak - daf), Liu Fang (pipa), Marco Rosa Salva (φλάουτο με ράμφος), Pierre - Yves Martel (βιόλα ντα γκάμπα), Amartuvshin Baasandorj (τραγούδι – tobshuur).

O Amartuvshin Baasandorj.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Κεντρική Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 28, 18, 15 ευρώ, μειωμένο: 15, 12, 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων:  εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Master Card και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, τηλεφωνικά: 210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: στην ιστοσελίδα της Στέγης. Άνετη και οικονομική στάθμευση εντός του κτηρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς