Τ. Ρεπαντέν: Η Ελλάδα άφησε πίσω το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης

Δηλώσεις του γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 18:53
UPD:19:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τιερί Ρεπαντέν (αριστερά), και ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης (δεξιά).

A- A A+

Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τιερί Ρεπαντέν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ και η γαλλική πρεσβεία, προσθέτοντας ότι «η παρουσία του είναι ένα μήνυμα στήριξης».

Η Ελλάδα, η οποία θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία, θα παίξει μεγάλο ρόλο στο «εργοτάξιο» της Ε.Ε., καθώς οι διεργασίες προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι σε εξέλιξη και η Γαλλία θα είναι καθαρά στο πλευρό της για να επιτύχει η προεδρία, προς όφελος της Ελλάδας, της Ευρώπης, αλλά και για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο χωρών μας, δήλωσε ο κ.Ρεπαντέν.

Ο γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού και της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι το φαινόμενο δεν το απέφυγε ούτε η Γαλλία. «Τα δραματικά γεγονότα που είδαμε στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή και αλλού, δείχνουν την επικινδυνότητα που υπάρχει στη λογική αυτή» τόνισε.

«Η Ελλάδα διέρχεται την έκτη χρονιά ύφεσης, αλλά οι προοπτικές δείχνουν ότι θα είναι η τελευταία και αυτό δεν έγινε χωρίς θυσίες. Αλλά το να κάνουμε την Ε.Ε. αποδιοπομπαίο τράγο θα ήταν σοβαρό λάθος και πλήγμα στις προσπάθειές μας για ανάπτυξη και απασχόληση» πρόσθεσε ο κ. Ρεπαντέν.

Όπως υποστήριξε ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, η ελληνική προεδρία θα είναι πιο χρήσιμη από ποτέ και επισήμανε την ευαισθησία της Ελλάδας, ως μεσογειακής χώρας, για θέματα όπως η Νότια Γειτονία. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ιταλική προεδρία που ακολουθεί και συμμερίζεται τις ίδιες προτεραιότητες, το 2014 πρέπει να είναι μία χρονιά χρήσιμη για την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη γαλλική ευρωπαϊκή πολιτική, είπε ότι ο πρόεδρος, Ολάντ είναι δεσμευμένος στον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης με προτεραιότητες την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης, με συγκεκριμένα μέτρα τους επόμενους μήνες. Επίσης, μίλησε και για την τραπεζική ένωση, λέγοντας ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της εμβάθυνσης της Ε.Ε. και ο εποπτικός μηχανισμός θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου. Όπως πρόσθεσε, στην ατζέντα θα τεθεί και το θέμα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προκειμένου να προστατεύονται οι καταθέτες.

Ο κ. Ρεπαντιέν υπογράμμισε την ανάγκη για την κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής, που έλειψε την τελευταία δεκαετία και η Γαλλία επιδιώκει να επιβάλει στην ατζέντα. «Σκοπεύουμε να προωθήσουμε την κοινωνική διάσταση και τις πολιτικές που λαμβάνουν υπόψιν κοινωνικούς δείκτες, όπως η ανεργία και "ποντάρουμε" στην Ελλάδα για τη στήριξή τους» είπε.

Ως παράμετρο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κ. Ρεπαντέν, ανέφερε τη φοροδιαφυγή, η οποία κοστίζει περίπου 1 τρισ. ευρώ στους «28» τη στιγμή που τα κράτη αναζητούν πόρους. «Είναι πιο σωστό να ψάξουμε αυτούς που διαφεύγουν, παρά να πληρώσουν περισσότερα αυτοί που πληρώνουν» τόνισε.

Περνώντας στο κεφάλαιο της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, σημείωσε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν συνεχώς θυσίες χωρίς να βλέπουν ελπίδα». Γι' αυτό «ναι μεν συνεχίζουμε με δημοσιονομική σοβαρότητα, αλλά και με μία ισχυρή πτυχή σε επενδύσεις, με βασικό εργαλείο το πολυετές πλαίσιο 2014-20. Η Ευρώπη θα επενδύσει περισσότερα αυτήν την περίοδο από ότι το 2007-2013» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, κλειδί είναι η απορρόφηση όλων των κονδυλίων και η αξιοποίηση της ΕΤΕπ, της οποίας αυξήσαμε το κεφάλαιο κατά 10 δισ. ευρώ, κάτι πρωτοφανές. «Πρέπει να υπάρξει μία εξισορρόπηση υπέρ της ανάπτυξης των χωρών του Νότου και είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτό» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής ενέταξε την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κοινότητας, καθώς και το πρόγραμμα Gallileo που θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Η Ευρώπη της νεότητας είναι η "νέα ματιά" της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα δώσει ανάπτυξη και ελπίδα» επισήμανε ο κ. Ρεπαντέν και αναφέρθηκε στο ταμείο των 6 δισ. ευρώ, από το οποίο θα ωφεληθούν όλες οι χώρες που έχουν πάνω από 25% ανεργία, και θα δοθούν από την 1η Ιανουαρίου, εφόσον οι κυβερνήσεις έχουν έτοιμα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μετανάστευσης, καθώς στις Βρυξέλλες δίνεται έμφαση στο τρίπτυχο πρόληψη- προστασία- αλληλεγγύη, το οποίο θα επεξεργαστεί η ελληνική προεδρία και θα συμπεριλάβει στα συμπεράσματα του Ιουνίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή