Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προλαμβάνουν τις ασθένειες

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 20:59
Shutterstock
A- A A+

Οι μελέτες που τονίζουν τη σημασία της βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλές, ωστόσο μια πρόσφατη εφιστά την προσοχή όσων παρουσιάζουν έλλειψη, καθώς αναφέρει ότι η χρήση συμπληρωμάτων δεν λειτουργεί πάντα προληπτικά σε ό,τι αφορά τις σοβαρές ασθένειες.

Επιστήμονες στη Γαλλία και συγκεκριμένα από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας και Πρόληψης στη Λιόν, διαπίστωσαν ότι η σχέση ανάμεσα στη βιταμίνη D και κάποιες ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος, δεν αποτελεί σχέση αιτίας – αποτελέσματος.

Κι αυτό γιατί όσοι πάσχουν από αυτές τις ασθένειες παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D, αλλά δεν είναι η έλλειψη που έχει προκαλέσει την εμφάνισή τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, στην πραγματικότητα φαίνεται ότι συμβαίνει το αντίστροφο, αφού η προσβολή από αυτές τις ασθένειες μπλοκάρει την παραγωγή βιταμίνης D στον οργανισμό.

Το συμπέρασμα αυτό οδήγησε τους επιστήμονες στο να επισημάνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν πρέπει να λαμβάνονται από κανέναν ασθενή χωρίς τη συμβουλή του γιατρού που τον παρακολουθεί, κάτι που ισχύει ούτως ή άλλως για οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα και ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κάποια ασθένεια ή όχι.

Τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψαν έπειτα από ανάλυση των στοιχείων στα οποία κατέληξαν 462 παλαιότερες έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η επιστημονική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή