Χιλιάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στο παγωμένο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κίεβο, μετά την τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση της Κυριακής.
Οι επικεφαλής των διαδηλώσεων έχουν δώσει στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς «τελεσίγραφο» 48 ωρών για να αποπέμψει την κυβέρνηση Αζάροφ.
Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να διατηρούν αποκλεισμένα με αυτοκίνητα, οδοφράγματα και σκηνές βασικά κυβερνητικά κτήρια.
Ζητούν στενούς δεσμούς της χώρας τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με τη βούληση της κυβέρνησης και του κ. Γιανουκόβιτς για μια τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Έχουν υψώσει μάλιστα φράγματα γύρω από το βασικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται η κυβέρνηση.
Οι διαδηλωτές έχουν ζητήσει την παραίτηση του κ. Γιανουκόβιτς και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ, καθώς και εκλογές για πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και για νέα Βουλή.
Καταδικάζουν έντονα την απόφαση του ουκρανού προέδρου να μην υπογράψει, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με την Ε.Ε., για την οποία είχαν προηγηθεί πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μια τέτοια συμφωνία θα έθετε τους εμπορικούς δεσμούς της Ουκρανίας με τη Ρωσία σε κίνδυνο.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στη διαδήλωση της Κυριακής - τη μεγαλύτερη στις διάρκειας σχεδόν τριών εβδομάδων διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στο Κίεβο.
Όταν το άγαλμα του ρώσου επαναστάτη ηγέτη Βλάντιμιρ Λένιν - σύμβολο για πολλούς της σοβιετικής εποχής και της πρόσδεσης της Ουκρανίας στη Ρωσία - γκρεμίστηκε το απόγευμα της Κυριακής, το πλήθος ζητωκραύγασε «Ελευθερία», ενώ στη συνέχεια έψαλλε τον ουκρανικό εθνικό ύμνο.
Το άγαλμα βρισκόταν επί της λεωφόρου Σεβτσένκο και ερίφθη από τη θέση του με τη χρήση μεταλλικών ράβδων και σκοινιών, ενώ στη συνέχεια διαλύθηκε με σφυριά και βαριές. Για το περιστατικό δε σημειώθηκαν συλλήψεις.
Πάντως, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αντρίι Τσεβτσένκο σημείωσε ότι η ευθύνη για την ενέργεια ανήκει σε μία μεμονωμένη ομάδα διαδηλωτών και ότι δεν τυγχάνει της έγκρισης του συνόλου του κινήματος.
Δύο βουλευτές του ακροδεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος «Πανουκρανική Ένωση Σβόμποντα» ήταν παρόντες στη σκηνή, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τη Δευτέρα κονβόι 20 αστυνομικών λεωφορείων και φορτηγών κινείτο προς την πρωτεύουσα από την πόλη Βασιλκίβ, 20 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, σύμφωνα με το ουκρανικό κανάλι 5 Kanal TV.
«Απόπειρα πραξικοπήματος»
Πολλοί από τους διαδηλωτές υποπτεύονται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν προσπαθεί να «ανασυστήσει» μιας μορφής «Σοβιετική Ένωση» υπό την ηγεμονία της Ρωσίας, πρόπλασμα της οποίας είναι η τελωνειακή ένωση. Μέχρι στιγμής, σε αυτήν συμμετέχουν μόνο η Λευκορωσία και το Καζακστάν.
Στο μεταξύ, η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας δήλωσε ότι ερευνά υποψίες ότι ορισμένοι πολιτικοί «προχωρούν σε πράξεις με στόχο να καταλάβουν την κρατική εξουσία».
Η υπηρεσία δεν ανέφερε, ωστόσο, ονόματα πολιτικών προσώπων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε.. βαρόνη Κάθριν Άστον θα ταξιδέψει στην Ουκρανία εντός της εβδομάδας «για να υποστηρίξει έμπρακτα την επίλυση της πολιτικής κρίσης».
Το αντιπολιτευτικό κόμμα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, κάλεσε το λαό να «κυνηγήσει» τον πρόεδρο της χώρας «μέχρι την πτώση του».
Κλίτσκο: Συζητάμε μόνο παραίτηση της κυβέρνησης Αζάροφ
Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ηγετικό στέλεχος της ουκρανικής αντιπολίτευσης, τόνισε τη Δευτέρα ότι ο ίδιος, αλλά και άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, είναι έτοιμοι για συνομιλίες με στόχο το συμβιβασμό με τον κ. Γιανουκόβιτς.
Εξέφρασε, ωστόσο, φόβους ότι η αστυνομία ετοιμάζεται να διαλύσει άμεσα τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στο Κίεβο.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Κλίτσκο τόνισε ότι όρος κάθε διαλόγου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας είναι η παραίτηση της κυβέρνησης Αζάροφ.
«Είναι σίγουρο ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί. Έχουμε δημοσιοποιήσει τα αιτήματά μας και στη βάση αυτών είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον πρόεδρο της χώρας, γιατί ο ίδιος είναι η πηγή κάθε απόφασης», υπογράμμισε.
Νωρίτερα, ο κ. Κλίτσκο είχε καλέσει τους διαδηλωτές να μην δώσουν αφορμή στην αστυνομία να διαλύσει τις συγκεντρώσεις τους, ενώ προέτρεψε τους πλέον αδύναμους από βιολογική άποψη, κυρίως τους ηλικιωμένους, να επιστρέψουν στις οικίες τους.
«Στρογγυλό τραπέζι» νυν και πρώην προέδρων
Ο κ. Γιανουκόβιτς συμφώνησε να συναντήσει τους τρεις προκατόχους του για να συζητήσουν σχετικά με την αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης των τελευταίων εβδομάδων στη χώρα.
Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε στον επίσημο ιστότοπό του ότι η συνάντηση, επονομαζόμενη ως «πανεθνική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης», θα λάβει χώρα την Τρίτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.
Μπαρόζο: Οι νέοι Ουκρανοί γράφουν νέο αφήγημα για την Ευρώπη
Μιλώντας στο Μιλάνο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με αφορμή την Ουκρανία, κάλεσε σε μάχη ενάντια στις λαϊκιστικές, εξτρεμιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Εάν κάποιες φορές στην Ευρώπη έχουμε αμφιβολίες για το πόσο σημαντικές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, ας κοιτάξουμε στην Ουκρανία. Οι νέοι άνθρωποι στους δρόμους της χώρας, σε πολικές θερμοκρασίες, γράφουν το νέο αφήγημα για την Ευρώπη. Άντρες και γυναίκες παλεύουν για την ευρωπαϊκή σημαία, γιατί παλεύουν για την Ουκρανία και το ίδιο τους το μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.
«Η Ευρώπη είναι υπόσχεση ελπίδας και ελευθερίας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Ε.Ε. έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να σταθεί δίπλα στο λαό της Ουκρανίας σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή», κατέληξε ο επικεφαλής της Κομισιόν.