Μια νέα μέθοδο για την αφαίρεση υγρού που συγκεντρώνεται στην κοιλιά εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων στο συκώτι, το οποίο προκαλεί έντονο πρήξιμο και σήμερα αφαιρείται με συχνές επισκέψεις στο νοσοκομείο, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία.
Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια συσκευή που εμφυτεύεται στον ασθενή και λειτουργεί σαν αντλία, τραβώντας σταδιακά το υγρό από το κάτω μέρος της κοιλιάς και αφαιρώντας το μέσω της ουροδόχου κύστης.
Η συσκευή τοποθετείται κάτω από το δέρμα και είναι συνδεδεμένη με δύο πολύ λεπτά σωληνάκια, τα οποία τραβούν το υγρό. Έτσι, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να αναρρώσουν ταχύτερα, ακόμη και να αποφύγουν τη μεταμόσχευση ήπατος, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη.
Η συσκευή ονομάζεται Alphapump δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς που συμμετέχουν στη μελέτη εθελοντικά. Τις δοκιμές πραγματοποιούν επιστήμονες του νοσοκομείου Royal Free Hospital, οι οποίοι εξήγησαν στο BBC ότι στους ασθενείς συχνά συγκεντρώνονται ακόμη και 20 λίτρα υγρού, που αφαιρείται με μια μέθοδο που πραγματοποιείται σε νοσοκομεία, όπου οι ασθενείς πρέπει να πηγαίνουν κάθε δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Rajiv Jalan, καθηγητή ηπατολογίας στο University College του Λονδίνου και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Royal Free Hospital, «με τη νέα συσκευή οι ασθενείς θα αποφεύγουν αυτή τη διαδικασία, καθώς θα αφαιρεί από τον οργανισμό τους περίπου 15ml κάθε 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της ουροδόχου κύστης θα φεύγει κάθε φορά μικρή ποσότητα του υγρού».
Η συσκευή είναι επαναφορτιζόμενη, ώστε οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να την απενεργοποιήσουν τη νύχτα για να μην διακόπτεται ο ύπνος τους.