Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλ. Γρηγορόπουλο

Μικρής κλίμακας επεισόδια μετά την πορεία
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 22:08
UPD:23:26

Εικόνες από το απογευματινό συλλαλητήριο στην Αθήνα και τα επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων.

A- A A+

Συγκεντρώσεις και πορείες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, του 15χρονου που έχασε τη ζωή του από τα πυρά ειδικού φρουρού πριν από πέντε χρόνια,πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μικρής κλίμακας επεισόδια με μολότοφ, δακρυγόνα και πολλές προσαγωγές.

Στην απογευματινή πορεία στην οποία συμμετείχαν αριστερές οργανώσεις, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κ.α., εκτιμάται ότι συμμετείχαν περίπου τρεις χιλιάδες διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και με πορεία μέσω της οδού Σταδίου κατευθύνθηκαν στη Βουλή όπου φώναξαν συνθήματα και μετά διαλύθηκαν ειρηνικά στα Προπύλαια.

NAFTEMPORIKI.GR

Ωστόσο επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και ομάδων νεαρών στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και ιδιαίτερα στην πλατεία, με την ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα και τις φωτιές από τις μολότοφ και τα χημικά που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις να καταστήσουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

NAFTEMPORIKIGR

Μια ομάδα νεαρών έβαλε φωτιά σε κάδους, ενώ παραδόθηκε στις φλόγες και ένα όχημα και χρειάσθηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεσή της.

Ωστόσο λίγο μετά τις 21:00 η ένταση αποκλιμακώθηκε, με την Ομάδα ΔΕΛΤΑ της αστυνομίας να προχωρά σε πολλές προσαγωγές.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της απογευματινής πορείας στο κέντρο της Αθήνας προσήχθησαν 136 άτομα  εκ των οποίων τα 84 από την περιοχή των Εξαρχείων. Επίσης συνελήφθησαν επτά άτομα, τα τρια κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια.

Επεισόδια και το πρωί

Επίσης μικρής έκτασης επεισόδια προκλήθηκαν  το μεσημέρι της Παρασκευής στα Προπύλαια στο περιθώριο της μαθητικής πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες στους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι βρίσκονταν στην οδό Κοραή.

Οι αστυνομικοί επενέβησαν και προχώρησαν σε πολλές προσαγωγές. Ωστόσο ομάδα νεαρών διαδηλωτών υποχώρησαν προς την Πρυτανεία (στο ιστορικό κτήριο του Πανεπιστημίου) την οποία περικύκλωσαν τα ΜΑΤ.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, καθώς και συνθήματα  για την προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η ένταση αποκλιμακώθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και μελών της ΟΛΜΕ με τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί επέτρεψαν στους νεαρούς να αποχωρήσουν χωρίς να δοθεί συνέχεια στα επεισόδια.

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό προσήχθησαν συνολικά 55 άτομα και συνελήφθησαν δέκα για επιθέσεις κατά αστυνομικών και φθορές.

Πορείες και στη Θεσσαλονίκη

Διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Εγνατία, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με λεωφορεία σχημάτισαν οδόφραγμα, στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας, προκειμένου να τους εμποδίσουν να κατευθυνθούν προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Τελικά, πέρασαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, όπου φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια κατέληξαν στην Καμάρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στιγμιότυπο από την πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί σημειώθηκαν μικροεπεισόδια χωρίς ωστόσο να πάρουν διαστάσεις.

«Να αφεθούν ελεύθεροι οι διαδηλωτές»

Να αφεθούν ελεύθεροι οι νεαροί που συμμετείχαν στις μεσημεριανές διαδηλώσεις στην μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου και συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Προπύλαια ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρης Στρατούλης.

Οι δύο τους κατηγορούν του υπουργό Δημοσίας Τάξης και τον αρχηγό της αστυνομίας για αυταρχισμό, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια ανεγκέφαλη ενέργεια που πλήττει τη δημοκρατία.

Ν.Δ.: Δεν μας εκπλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως υπερασπιστή των πάσης φύσεως επεισοδίων και παρανομιών κατηγορεί η Ν.Δ. κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου και Δ. Στρατούλη που ζητούσαν την απελευθέρωση των νεαρών συλληφθέντων που συμμετείχαν στις μαθητικές διαδηλώσεις για την μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται με σθένος ταραχές, επεισόδια και κάθε είδους παρανομίες» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε του γραφείο Τύπου της Ν.Δ.

Ν. Δένδια: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαντήσει αν είναι υπέρ της νομιμότητας ή υπέρ των επίδοξων καταστροφέων, αναφέρεται σε ανακοίνωση - απάντηση του γραφείου Τύπου του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια.

Είναι ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι αναλαμβάνει τις θεσμικές ευθύνες του, απομονώνοντας  και καταδικάζοντας τις «εκτός λογικής» κραυγές βουλευτών του, καταλήγει η ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή