Εξαρτημένη σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι η σύγχρονη τεχνολογία από σπάνιες ύλες, και πιθανή έλλειψή τους θα είχε δραματικές επιπτώσεις στην καινοτομία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές του Γέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Γκρέιντελ. Όπως επισημαίνεται, ο μοντέρνος τρόπος ζωής είναι εφικτός χάρη στη χρήση συγκεκριμένων υλικών στην τεχνολογία, και για αυτό το λόγο προκύπτει ο προβληματισμός σχετικά με τις συνέπειες που θα είχε η μείωση της διάθεσης τέτοιων υλικών, ενώ ταυτόχρονα η χρήση τους αυξάνεται.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν οι δυνατότητες υποκατάστασης για 62 διαφορετικά μέταλλα που βλέπουν ευρεία χρήση σε σύγχρονες συσκευές. Σε 12 διαφορετικές περιπτώσεις, τα υποκατάστατα/ εναλλακτικές ήταν είτε ανεπαρκή είτε ανύπαρκτα. Επίσης, για κανένα από τα 62 δεν βρέθηκε κάποιο «υποδειγματικό» υποκατάστατο.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η σύγχρονη ζωή καθίσταται εφικτή από τη χρήση υλικών στις τεχνολογίες. Αυτές οι τεχνολογίες κάνουν πολλά πράγματα πολύ καλά, επειδή το καθένα χρησιμοποιείται για σκοπούς στους οποίους ταιριάζει απόλυτα. Το αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου ήταν μία σταθερή άνοδος των επιδόσεων των προϊόντων» αναφέρεται στη μελέτη – και στη συνέχεια τονίζεται ότι κατά τις επόμενες δεκαετίες θα είναι πρόκληση για τους επιστήμονες η διατήρηση του υψηλού επιπέδου επιδόσεων στις συσκευές, ενώ θα περιορίζεται η διαθεσιμότητα των εν λόγω υλικών.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το ζήτημα έχει αρχίσει ήδη να απασχολεί τις εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας, καθώς η εξόρυξη σπανίων υλικών είναι δύσκολη και η επεξεργασία τους έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επίσης, τίθενται και πολιτικά ζητήματα, καθώς το 2010 η Κίνα επέβαλε περιορισμό στις εξαγωγές σπανίων γαιών. Αν και ανακοινώθηκε ότι οι λόγοι ήταν περιβαλλοντικοί, αρκετοί παρατήρησαν ότι το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη αύξηση της τιμής των υλικών, ενώ παράλληλα οι κινεζικές εταιρείες αποκτούσαν πρόσβαση σε αυτά σε χαμηλότερες τιμές.