Η χρηματική αξία μιας άδειας ψυχής

«Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου, στο Εθνικό Θέατρο
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 11:10

Ο «Φιλάργυρος», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, ο οποίος αναλαμβάνει και τον κεντρικό χαρακτήρα, στο Εθνικό Θέατρο, από το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου.

A- A A+

Η διαβρωτική δύναμη του χρήματος αδειάζει μία ψυχή από κάθε άλλο συναίσθημα, κάθε άλλη σκέψη, κάθε άλλη επιθυμία. Λεφτά, λεφτά, λεφτά! Μόνο αυτά έχουν σημασία, μόνο αυτά προσφέρουν χαρά, μόνο αυτά δίνουν νόημα στη ζωή.

Με ήρωα έναν χαρακτήρα που, δυστυχώς δεν είναι καθόλου σπάνιος, η διάσημη κωμωδία του Μολιέρου, «Ο Φιλάργυρος», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, ο οποίος αναλαμβάνει και τον κεντρικό χαρακτήρα, στο Εθνικό Θέατρο, από το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου.

Έρμαιο της αδυναμίας του

Ο  τυραννικός Αρπαγκόν είναι ο ήρωας του έργου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1668. Πρόκειται για ένα κωμικοτραγικό πρόσωπο, που ζει με τον φόβο ότι θα του κλέψουν τα χρήματά του. Έτσι, γίνεται έρμαιο της αδυναμίας του και της νοσηρής προσήλωσης στον εαυτό του και την περιουσία του. Γι’ αυτόν, τα πάντα είναι χρήμα, ακόμα και τα αισθήματα των οικείων του, που τους καταδυναστεύει με την παροιμιώδη τσιγκουνιά του.

Μόνη χαρά στη θλιβερή καθημερινότητά του είναι η καταμέτρηση των κρυμμένων λιρών του και οι επικερδείς γάμοι που κανονίζει για τα παιδιά του, χωρίς να ενδιαφέρεται για το τι αισθάνονται και επιθυμούν. Η απόφαση του να παντρευτεί μία όμορφη κοπέλα, η οποία, όμως, είναι ερωτευμένη με τον γιο του, θα πυροδοτήσει αστείες καταστάσεις και απρόσμενες εξελίξεις, καθώς τα παράταιρα ζευγαρώματα θα περιπλέξουν τα πάντα.

Ίσως μας θυμίζουν κάτι από τον εαυτό μας

«Τα μεγάλα έργα δεν έχουν εποχές. Τα έχει “χαϊδέψει” ο χρόνος και τα έχουμε στην καρδιά μας. Ύστερα από 350 χρόνια, κάτι μας ερεθίζει να τα αναπαραστήσουμε για πολλοστή φορά. Ίσως, μας θυμίζουν κάτι από τον εαυτό μας, από τη συμπεριφορά μας, από τους φόβους μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπέζος, ο οποίος μεταφέρει την πλοκή του έργου στη δεκαετία του ’60.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, μουσική - τραγούδια: Κωστής Μαραβέγιας, φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας, βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Σταυροπούλου, φωτογραφίες: Τάκης Διαμαντόπουλος. Διανομή (αλφαβητικά): Βαλέριος: Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Κλεάνθης: Παναγιώτης Κατσώλης, Σίμος: Κώστας Κοράκης, Φροσύνη: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Αρπαγκόν: Γιάννης Μπέζος, Ιάκωβος: Άγγελος Μπούρας, Μαριάννα: Κωνσταντίνα Νταντάμη, Κλωντ: Κίτυ Παϊταζόγλου, Λίζα: Ντένια Στασινοπούλου, Ανσέλμ: Γιάννης Στόλλας, Λαφλές: Μιχάλης Τιτόπουλος, Αστυνόμος: Γιωργής Τσουρής.

Πληροφορίες
Εθνικό Θέατρο - Κεντρική Σκηνή: Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ. 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 7 Δεκεμβρίου 2013 έως 16 Φεβρουαρίου 2014: Τετάρτη και Σάββατο: 17.30 και 20.30, Πέμπτη και Παρασκευή: 20.30, Κυριακή: 19.00. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ, κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.n-t.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς