Ν. Ζηλανδία: «Καταδικασμένο» να αφανιστεί το δελφίνι του Μάουι

Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 00:08
UPD:00:08
SHUTTERSTOCK

Tα τρία τέταρτα των Νεοζηλανδών τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης των διχτυών σε ολόκληρη την περιοχή, όπου ζουν τα μικρά δελφίνια.

A- A A+

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των σπάνιων δελφινιών του Μάουι. Το κόμμα των Πρασίνων και περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα αποτρέψουν τον αφανισμό του, καθώς είναι ήδη πολύ αργά για τις λίγες δεκάδες ενήλικων μελών του είδους που απομένουν στην άγρια φύση.

Στα βήματα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται η μονιμοποίηση των περιοριστικών μέτρων στη χρήση διχτυών ανοιχτά μιας από τις ακτές, όπου ζουν τα δελφίνια. Επιπλέον, αναμένεται να επεκταθεί η ζώνη προστασίας των μικροσκοπικών ασπρόμαυρων θηλαστικών, χωρίς όμως να απαγορεύεται πλήρως η τοποθέτηση διχτυών, όπως ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Οι Νεοζηλανδοί που αγαπούν και θέλουν να προστατευτεί το απειλούμενο δελφίνι του Μάουι εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γκάρεθ Χιουζ. «Τα μέτρα επιτρέπουν τη χρήση θανατηφόρων μεθόδων αλίευσης στους βιοτόπους του δελφινιού.»

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι κατέδειξε ότι απομένουν μόλις 55 δελφίνια του Μάουι ηλικίας άνω του ενός έτους. Από αυτά, περίπου 20 είναι θηλυκά που αναπαράγονται κάθε δύο με τέσσερα χρόνια. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) χαρακτηρίζει τα δελφίνια «κρισίμως απειλούμενα» και έχει καλέσει την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας να υιοθετήσει μέτρα προστασίας σε βάθος έως και 100 μέτρων.

«Η κυβέρνηση δεν προχώρησε αρκετά. Αγνόησε τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι απαραίτητη η πλήρης αφαίρεση των διχτυών από τα ύδατα του Μάουι, στο σύνολο των βιοτόπων [του δελφινιού] προκειμένου να μην αφανιστεί», δήλωσε ο επικεφαλής εκστρατειών του νεοζηλανδικού παραρτήματος του WWF Πίτερ Χάρντσταφ.

Τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για το θέμα δείχνουν ότι τα τρία τέταρτα των Νεοζηλανδών τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης των διχτυών σε ολόκληρη την περιοχή, όπου ζουν τα μικρά δελφίνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή