Ένα γονίδιο μπλοκάρει τον καρκίνο του εντέρου

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 11:19
UPD:14:22
REUTERS/STEFAN WERMUTH
A- A A+

Έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για την καταπολέμηση του καρκίνου του εντέρου πιστεύουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες στον Καναδά και συγκεκριμένα από το Κέντρο για τον Καρκίνο «Πριγκίπισσα Μαργαρίτα» του Πανεπιστημίου Τορόντο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια θεραπεία που μπλοκάρει τη δράση ενός γονιδίου, το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανανέωση των βλαστοκυττάρων του καρκίνου, γεγονός που αποτελεί τη βάση όχι μόνο της εμφάνισης της ασθένειας, αλλά και της υποτροπής της και φυσικά της αντίστασης που παρουσιάζει στις θεραπείες.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine», το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε έπειτα από μελέτη σε ποντίκια, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επιστήμονες κατάφεραν να απενεργοποιήσουν το γονίδιο BMI-1.

Το γονίδιο αυτό υπάρχει στο 65% των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του εντέρου, ωστόσο εντοπίζεται και σε άτομα που έχουν προσβληθεί και από άλλες μορφές της ασθένειας.

Η παρουσία του συμβάλλει καθοριστικά στην ανανέωση των βλαστοκυττάρων που τροφοδοτούν τους όγκους, ενώ όπως εξηγούν οι επιστήμονες το μπλοκάρισμά του έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του καρκίνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η καταστροφή του καρκίνου ήταν μόνιμη και χωρίς να παρουσιάζει υποτροπή.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε από την ομάδα του καθηγητή Τζον Ντικ, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον τομέα των βλαστοκυττάρων και είχε ανακαλύψει επίσης τα βλαστοκύτταρα του καρκίνου του εντέρου το 2007 και της λευχαιμίας το 1994.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι η έναρξη των κλινικών δοκιμών της νέας μεθόδου, αφού πρώτα διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή