Ευ. Βενιζέλος: Το πραγματικό πρόβλημα της ΠΓΔΜ είναι εσωτερικό και θεσμικό

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 18:21
UPD:18:28
EPA/OLIVIER HOSLET

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνομιλεί με τους Τζον Κέρι, Γουίλιαμ Χέιγκ και Άντερς Φογκ Άσμουσεν, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου.

A- A A+

 

Το πραγματικό πρόβλημα της ΠΓΔΜ, είναι εσωτερικό και θεσμικό, υποστήριξε την Τρίτη ο Ευ. Βενιζέλος στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες και επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων αλλά διεθνές.

Είναι ένα πρόβλημα δημοκρατίας και σεβασμού του κράτους δικαίου, είπε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα εθνοτικής συνοχής, σεβασμού και πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας για τη συνύπαρξη της σλαβικής και της αλβανικής κοινότητας.

Το βαθύτερο πρόβλημα, προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «είναι η ύπαρξη μιας επίσημης κρατικής ιδεολογίας και μιας ιδεολογικής χρήσης της ιστορίας κατά την αναζήτηση της τεχνητής εθνικής ταυτότητας, μέσω της λεγόμενης αρχαιοποίησης».

Σε κανένα δυτικό σύγχρονο κράτος, δημοκρατικό και δικαιοκρατικό, δεν υπάρχει, ανέφερε, επίσημη κρατική ιδεολογία. Αυτό τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό και δημιουργεί πολύ σημαντικά προβλήματα και μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, έχει δηλώσει την ετοιμότητά της για μια συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και έχει μια απολύτως φιλική και δημιουργική στάση απέναντι στους γείτονές της.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος η  στάση όμως της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι δυστυχώς αδιάλλακτη.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα σέβεται απολύτως τη διαδικασία που διευθύνεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μέσω του κ. Νίμιτς για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα ζήτημα καλής γειτονίας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και περιφερειακής σταθερότητας.

Συνεπώς, κατέληξε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ,  το πρόβλημα είναι διεθνές και όχι διμερές και ανάγεται στις αρχές της Συμμαχίας και στα κριτήρια της διεύρυνσης που είναι, μεταξύ άλλων, η περιφερειακή σταθερότητα και η ενίσχυση των αξιών της Συμμαχίας που λειτουργούν ως θεσμική αιρεσιμότητα (δημοκρατία, κράτος δικαίου κλπ).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή