Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ θα παραμείνει στην εξουσία κατά τη μεταβατική περίοδο σε περίπτωση συμφωνίας στην ειρηνευτική διάσκεψη τον Ιανουάριο στη Γενεύη, δήλωσε ο σύρος υπουργός Πληροφόρησης.
«Εάν κάποιος νομίζει ότι πηγαίνουμε στη Γενεύη 2 για να παραδώσουμε τα κλειδιά της Δαμασκού στην αντιπολίτευση, καλύτερα να μην πάμε. Η απόφαση είναι του προέδρου Άσαντ, εκείνος θα παραμείνει στην εξουσία κατά τη μεταβατική περίοδο, εάν συμφωνήσουμε. Είναι ο ηγέτης της Συρίας και θα παραμείνει πρόεδρος της Συρίας», δήλωσε ο Ομράν Αλ Ζόχμπι, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Ο σύρος υπουργός καταφέρθηκε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποστηρίζει την εξέγερση, τονίζοντας ότι το καθεστώς της Δαμασκού δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του Ριάντ στη διάσκεψη Γενεύη 2.
«Τίποτα δε δικαιολογεί την παρουσία της Σαουδικής Αραβίας σε μια πολιτική διαδικασία στην περιοχή. Ελπίζουμε να μη συμμετάσχει στη διάσκεψη γιατί έχει βλάψει τη Συρία και τους Σύρους», τόνισε.
«Δεν υπάρχει πλέον τίποτα να διατηρηθεί στη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία μετά την ευθεία ανάμιξή της στον πόλεμο κατά της Συρίας», πρόσθεσε ο υπουργός.
Τη Δευτέρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για το συριακό Λαχντάρ Μπραχίμι εξέφρασε για μία ακόμα φορά την ελπίδα το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει το συριακό καθεστώς, καθώς και η Σαουδική Αραβία να συμμετάσχουν στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη στις 22 Ιανουαρίου.
Η συριακή αντιπολίτευση αρνείται από την πλευρά της τη συμμετοχή της Τεχεράνης, η οποία έστειλε στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες στη Συρία για να υποστηρίξουν το συριακό στρατό.
Κατά τη διάσκεψη Γενεύη 1, τον Ιούνιο του 2012, υπήρξε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να γίνει κάποια αναφορά στον κ. Άσαντ.
«Πηγαίνουμε στη Γενεύη για να συνομιλήσουμε με τους Σύρους και όχι με τους Σαουδάραβες», τόνισε ο κ. Ζόχμπι, σύμφωνα με τον οποίο η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ έχουν συμφέρον να επιτεθούν στο καθεστώς της Δαμασκού και να συνεχιστεί ο πόλεμος, για να επιβάλουν τους όρους τους.
Ο κ. Ζόχμπι κατηγόρησε επίσης τις σαουδαραβικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι χρηματοδοτούν, εξοπλίζουν και στέλνουν Σαουδάραβες να πολεμήσουν στις τάξεις των «ενόπλων τρομοκρατικών ομάδων».
Δήλωσε τέλος ότι δυτικές χώρες έχουν επαφές με τη συριακή κυβέρνηση και με τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την πάταξη της τρομοκρατίας.
«Οι δυτικές χώρες έχουν συναίσθηση του κινδύνου από την κατάσταση στη Συρία», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, πρεσβευτές και μέλη ευρωπαϊκών υπηρεσιών Πληροφοριών έχουν επιστρέψει μυστικά εδώ και μερικούς μήνες στη Δαμασκό ώστε να έχουν επαφές με σύρους αξιωματούχους.