Λίβανος: Επιθέσεις ντόπιων σε καταυλισμό σύρων προσφύγων

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 21:40
UPD:21:45
REUTERS/MOHAMED AZAKIR

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στο Λίβανο, Ζαν-Πολ Καβαλιερί, είπε από την πλευρά του ότι το επεισόδιο αυτό καταδεικνύει πως είναι ανάγκη να παρασχεθεί μεγαλύτερη βοήθεια στους κατοίκους των υποβαθμισμένων περιοχών όπου έχουν εγκατασταθεί οι Σύροι πρόσφυγες.

A- A A+

Εναντίον καταυλισμού σύρων προσφύγων  επιτέθηκαν κάτοικοι περιοχής στον ανατολικό Λίβανο, κατηγορώντας τους για τον βιασμό ενός διανοητικά καθυστερημένου 29χρονου.

Ωστόσο, σύμφωνα με γιατρό που εξέτασε το φερόμενο ως θύμα, ο 29χρονος δεν έφερε ίχνη βίας, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις αιμορραγίας ή μωλωπισμού.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι η κατηγορία ήταν πρόσχημα για να εκδιωχθούν οι πρόσφυγες από το οικόπεδο που είχαν καταλάβει, στήνοντας τον καταυλισμό τους.

Ο καταυλισμός, στο χωριό Ξαρ Νάμπα, φιλοξενούσε 400 Σύρους σε σκηνές και αυτοσχέδια παραπήγματα. Την Κυριακή οι χωρικοί εισέβαλαν στο χώρο, έκαψαν σκηνές και απείλησαν τους πρόσφυγες. Πολλοί από αυτούς είπαν ότι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα κάτω από τ' αστέρια.

Σήμερα οι κάτοικοι έκαψαν άλλες 15 σκηνές και κατέστρεψαν κάποια παραπήγματα.

Σύμφωνα με τον 33χρονο πρόσφυγα Άχμεντ Άμπντελ Μαχμούντ, υπεύθυνη για την επίθεση είναι η οικογένεια Ντιράνι στην οποία ανήκει το οικόπεδο.

Οι Ντιράνι κατηγόρησαν τέσσερις πρόσφυγες ότι βίασαν τον 29χρονο, ο οποίος είναι συγγενής τους, ενώ διέσχιζε τον καταυλισμό τους.

«Έκαψαν τις σκηνές και εμπόδισαν τους πυροσβέστες να σβήσουν τις φλόγες. Απόμεινε μόνο μία. Χθες το βράδυ μας επιτέθηκαν, μας χτύπησαν και έκλεψαν τα ελάχιστα που είχαμε. Μας κατηγορούν ότι επιτεθήκαμε σε ένα νεαρό όμως ο στρατός που ήρθε έψαξε τις σκηνές μας και συνέλαβε 30 από εμάς, τους οποίους άφησε ελεύθερους γιατί δεν βρήκε αποδείξεις», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στο Λίβανο, Ζαν-Πολ Καβαλιερί, είπε από την πλευρά του ότι το επεισόδιο αυτό καταδεικνύει πως είναι ανάγκη να παρασχεθεί μεγαλύτερη βοήθεια στους κατοίκους των υποβαθμισμένων περιοχών όπου έχουν εγκατασταθεί οι Σύροι πρόσφυγες. Ωστόσο, σημείωσε ότι το επεισόδιο ήταν μεμονωμένη περίπτωση, καθώς ο Λίβανος φιλοξενεί πάνω από 800.000 πρόσφυγες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή