Ταϊλάνδη: Υποχώρηση της αστυνομίας για αποφυγή συγκρούσεων

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 08:06
UPD:11:06
REUTERS/DYLAN MARTINEZ

Ταϊλανδοί αστυνομικοί χαμογελούν καθώς αντικυβερνητικοί διαδηλωτές τους επευφημούν, μετά την υποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων έξω από την έδρα της κυβέρνησης στη Μπανγκόγκ, για την αποφυγή συγκρούσεων.  Αστυνομικοί και διαδηλωτές έδωσαν τα χέρια και στη συνέχεια δεκάδες διαδηλωτές εισήλθαν στους χώρους του αρχηγείου της αστυνομίας. Ο αρχηγός της αστυνομίας ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα εμποδίσουν την είσοδο των διαδηλωτών στο αρχηγείο, που «ανήκει στον λαό».

A- A A+

Οι αρχές της Ταϊλάνδης επέτρεψαν σε χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να προσεγγίσουν την έδρα της κυβέρνησης στη Μπανγκόκ, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν εντολή να υποχωρήσουν για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

Οι αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί γύρω από το κτήριο υποχώρησαν επιτρέποντας στους διαδηλωτές να διασχίσουν τον μέχρι σήμερα κλειστό με οδοφράγματα δρόμο που περνά μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης.

«Οι διαδηλωτές λένε ότι θέλουν να καταλάβουν κυβερνητικά κτήρια, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει συγκρούσεις, γι΄αυτό δώσαμε εντολή στην αστυνομία να υποχωρήσει. Θέλουμε να αποφύγουμε τη βία και τις συγκρούσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τιράτ Ρατανασέβι.

EURONEWSGREEK

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές από το πρωί της Τρίτης γκρεμίζουν και στη συνέχεια αφαιρούν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας για να προστατευθεί το κτηριακό συγκρότημα που στεγάζει την έδρα της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης.

Δημοσιογράφοι μετέδωσαν από την Μπανγκόκ ότι οι αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την έδρα της κυβέρνησης εθεάθησαν να τρέχουν προς τα οχήματα που τους απομάκρυναν από την περιοχή. Αντίστοιχες σκηνές αναφέρθηκαν και σε άλλα δημόσια κτήρια, όπως το αρχηγείο της αστυνομίας, το οποίο είχε επίσης πολιορκηθεί από διαδηλωτές. Εκεί αστυνομικοί και διαδηλωτές έδωσαν τα χέρια και στη συνέχεια δεκάδες διαδηλωτές εισήλθαν στους χώρους του αρχηγείου της αστυνομίας.

Και ο αρχηγός της αστυνομίας Καμρονουίτ Τουπκραγιάνγκ , στόχος μέχρι σήμερα των αποδοκιμασιών του πλήθους των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα εμποδίσουν την είσοδο των διαδηλωτών στο αρχηγείο, που «ανήκει στον λαό».

EURONEWSGREEK

Εν μέσω των λαστιχένιων σφαιρών και των δακρυγόνων που χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη, η πρωθυπουργός Γινγκλούκ Σιναουάτρα καλεί σε διάλογο για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Τις δύο τελευταίες ημέρες η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δρακρυγόνων κατά των διαδηλωτών που προσπαθούσαν να εισβάλουν στα κυβερνητικά κτήρια στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης της Γινγκλάκ Σιναουάτρα, την οποία θεωρούν υποχείριο του ανατραπέντος από πραξικόπημα το 2006 πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή