Ο Αίσωπος συναντά τον Καραγκιόζη σε μία αμφίδρομη κοινή διαδρομή, όπου οι μύθοι ζωντανεύουν από τις σκιώδεις φιγούρες, υπό τους ήχους ενός μουσικού παραμυθιού για τραγουδιστές, ορχήστρα και θέατρο σκιών.
Σαν ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο για μικρούς και μεγάλους, η παράσταση «Μύθοι του Αισώπου» του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, μετά τη μεγάλη της επιτυχία τον περασμένο Μάρτιο, παρουσιάζεται ξανά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, για 9 παραστάσεις, από τις 4 έως και τις 8 Δεκεμβρίου.
Πιστεύοντας πως οι μύθοι του Αισώπου είναι η αρχέτυπη αγωγή του πολίτη, αφού διαμορφώνουν κοινωνική και πολιτική σκέψη και - σε αντίθεση με τα κλασικά ευρωπαϊκά παραμύθια - δεν περιέχουν το στοιχείο του φόβου και του μεταφυσικού, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου δημιουργεί ένα έργο ορχηστρικό με τραγουδιστές και αφηγητή και θέματα από την ελληνική παράδοση. Σε κείμενα - στίχους του Γιώργου Κορδέλλα και με τη σύμπραξη της Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, οι ήρωες ζωντανεύουν από το θέατρο σκιών του Ηλία Καρελλά, αγγίζοντας την παράδοση του Καραγκιόζη, χωρίς να περιορίζονται σε αυτήν, καθώς ο Αίσωπος - Καραγκιόζης αφηγείται μύθους και επεισόδια από τη ζωή του.
Τέρας ασχήμιας και ευφυΐας
Χωρίς να έχει γράψει ποτέ ούτε μία ιστορία, ο Αίσωπος ταξίδεψε σε πολλά μέρη, όπου και τις αφηγήθηκε, μεταδίδοντάς τες σε όλο τον κόσμο. Παρά το ότι κάποιοι λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ, πολλές χώρες και πόλεις διεκδικούν την καταγωγή του και πολλοί πολιτισμοί γνωρίζουν τους μύθους του ή έχουν παραμύθια, αφηγήσεις και ανέκδοτα, που βασίζονται σε αυτούς. Οι μύθοι του, οι οποίοι κατέληγαν πάντα σε ένα διδακτικό επιμύθιο, ήταν μικροί, με σύντομους διαλόγους μεταξύ ζώων, που ζουν, μιλούν και πράττουν σαν άνθρωποι.
Ο αρχαίος έλληνας μυθοποιός, ο οποίος θεωρείται ο πρωτοπόρος του λογοτεχνικού είδους που σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία, είναι ο διασημότερος από τους αρχαίους μυθοποιούς, ο Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου.
αναμφισβήτητος πατέρας του αρχαίου μύθου και ο κορυφαίος της λεγόμενης διδακτικής μυθολογίας. Αν και για τη ζωή του δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες, ο Αίσωπος ήταν ταπεινής καταγωγής και πραγματικό τέρας ασχήμιας: μαυριδερός, καμπούρης, τραυλός, κοντόλαιμος, στραβοπόδης, με μύτη πλακουτσωτή και κεφάλι τριγωνικό, αλλά και τέρας ευφυΐας. Παρά το ότι όσο ζούσε ήταν δούλος, οι Αθηναίοι του έστησαν αργότερα ανδριάντα, για να δείξουν ότι κάθε άνθρωπος αξίας πρέπει να τιμάται, ανεξάρτητα από τη καταγωγή του.
Ταυτότητα παράστασης
Έργο: Δημήτρης Παπαδημητρίου, στίχοι - κείμενα: Γιώργος Κορδέλλας, θέατρο σκιών: Ηλίας Καρελλάς, σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου - Γιώργος Κορδέλλας - Ηλίας Καρελλάς, σχεδιασμός φωτισμών: Φίλιππος Κουτσαφτής, ιδέα: Ραλλού Βογιατζή, εκτέλεση παραγωγής: Το Ελληνικό Σχέδιο, σχεδιασμός ήχου - ηχολήπτης σκηνής: Γιάννης Λαμπρόπουλος. Την Καμεράτα διευθύνει: ο Γιώργος Πέτρου, στις παραστάσεις στις 8 Δεκεμβρίου, διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Ερμηνευτές: Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο), Νίκος Σπανάτης: (κόντρα τενόρος), Δημήτρης Ναλμπάντης (τενόρος), Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος).
Ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης.
Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Κεντρική Σκηνή, λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 4, Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου: πρωινές για σχολεία: 10.00, βραδινές: 20.30, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου: 19.00, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου: 12.00 και 16.00. Τιμές εισιτηρίων: 15, 12, 8 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: 210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς. Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00. naftemporiki.gr