Ζωγραφισμένες μορφές γίνονται υπαρκτές σωματικές παρουσίες, που αιωρούνται μεταξύ φυσικού και ζωγραφικού, θέτοντας έντονα ερωτήματα γύρω από τα ζητήματα της ομοιότητας, του ορατού, και του πνευματικού στην τέχνη.
Αναδεικνύοντας την αγάπη για την ίδια την ύλη της ζωγραφικής, η έκθεση του εικαστικού Στέφανου Δασκαλάκη, με τίτλο «Άνθρωποι», εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, σήμερα, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.
ROBERT MCCABE
Η Ναταλία με δερμάτινο σακάκι, 2012. Λάδι σε πανί, 60 x 80 εκ. Συλλογή Θανάση Μιχαηλίδη.
Ως αποτέλεσμα - συνέχεια μιας ζωγραφικής πορείας, που ξεκίνησε από τα εσωτερικά δωματίων της δεκαετίας του ’80 και τις μεγάλες νεκρές φύσεις του ’90, με κοινό άξονα πάντα τη ζωγραφική με μοντέλο, έμψυχο ή άψυχο, στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου, η έκθεση περιλαμβάνει 31 πορτρέτα σε λάδι, τα περισσότερα μεγάλων διαστάσεων, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι σήμερα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά συγκεντρωμένα.
ROBERT MCCABE
Η Αγγελική με ριγέ φούστα, 2013. Λάδι σε πανί,160 x 140 εκ. Συλλογή Θανάση Μιχαηλίδη.
Οι κατά πλειοψηφία ολόσωμες μορφές των έργων αυτών φανερώνουν όχι την εμμονή με την πιστότητα της αναπαράστασης, αλλά το πώς ο καλλιτέχνης συναντά μέσα από την απτή πραγματικότητα, που έχει μπροστά του, μια άλλη, εσωτερική πραγματικότητα: τη δική του και του μοντέλου του. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη πλήρως εικονογραφημένος κατάλογος, σχεδιασμένος από τον Αλέξη Βερούκα, που θα περιλαμβάνει και μια σύντομη αναδρομή στο έργο του Στέφανου Δασκαλάκη, με επιλογή από παλαιότερα έργα του και κείμενα των Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, Ελισάβετ Πλέσσα, Λάκη Παπαστάθη, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασιανού.
Ομοιοπαθητικό κάτοπτρο του δικού του ψυχισμού
ROBERT MCCABE
Δύο φιγούρες, 2011. Λάδι σε πανί, 210 x 180 εκ. Συλλογή Θανάση Μιχαηλίδη.
«Καθιστές ή ξαπλωμένες, ντυμένες ή γυμνές, οι γυναίκες, που ποζάρουν για τον Στέφανο Δα¬σκαλάκη, υφίστανται το αβυσσαλέο βλέμμα του, που τις μεταβάλλει σε αθύρματα της μοίρας των θνητών» σημειώνει η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. «Δεν ξέρω αν η εγκατάλειψη, η αθυμία, η μελαγχολία είναι συναισθήματα που ανήκουν σε αυτές ή στον ζωγράφο. Τείνω να πιστέψω ότι συμβαίνει το δεύτερο. Γι’ αυτό, τα έργα του εντάσσουν αβίαστα τον καλλιτέχνη στην οικογένεια των εξπρεσιονιστών. Ο εξπρεσιονιστής προβάλλει το εκρηκτικό του βίωμα στον έξω κόσμο και στο θεωρούμενο αντικείμενο, με τόση ένταση, ώστε τελικά να το παραμορφώνει και να το κάνει ομοιοπαθητικό κάτοπτρο του δικού του ψυχισμού».
Παράλληλες εκδηλώσεις
Κάθε Σάββατο, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τον ίδιο τον καλλιτέχνη (11.00 το πρωί) και προβολές (Αμφιθέατρο, στις 12 το μεσημέρι) του ντοκιμαντέρ «Στέφανος Δασκαλάκης: Σχόλια σε ένα πορτρέτο», του 2006, σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, από την εκπομπή «Παρασκήνιο» (επιβάρυνση εισιτηρίου 2 ευρώ).
Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου (αίθριο κεντρικού κτηρίου, στις 7.30 το απόγευμα), θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ, ομιλία του σκηνοθέτη σχετικά με την εμπειρία της ταινίας και συνομιλία του με τον Στέφανο Δασκαλάκη.
Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, ο Στέφανος Δασκαλάκης και ο φωτογράφος Πλάτωνας Ριβέλλης θα συνομιλήσουν, με θέμα «Το πορτρέτο στη ζωγραφική και τη φωτογραφία».
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο: Κουμπάρη 1 - Αθήνα, τηλ.: 210 3627367. Διάρκεια έκθεσης: 4 Δεκεμβρίου 2013 - 19 Ιανουαρίου 2014. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Πέμπτη και Σάββατο: 9:00 - 24:00, Κυριακή: 9:00 - 15:00, Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά. Τιμές εισιτηρίου: 5 και 3 ευρώ. naftemporiki.gr