Ενεργειακές συμφωνίες Τουρκίας – ιρακινού Κουρδιστάν

Η παράκψή της αναμένεται να εξοργίσει τη Βαγδάτη
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 12:52
UPD:12:58
REUTERS/ATEF HASSAN

Η κίνηση αναμένεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, να εξοργίσει τη Βαγδάτη, η οποία θεωρεί ότι είναι εκείνη που έχει την εξουσία να διαχειριστεί το ιρακινό πετρέλαιο.

A- A A+

Η Τουρκία και το ιρακινό Κουρδιστάν υπέγραψαν συμφωνίες στις αρχές της εβδομάδας, οι οποίες θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της ημιαυτόνομης περιοχής μέσω της Τουρκίας, δήλωσαν έγκυρες πηγές.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι οι συμφωνίες υπεγράφησαν στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης που είχαν την Τετάρτη ο Νεσιρβάν Μπαρζανί, πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κίνηση αναμένεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, να εξοργίσει τη Βαγδάτη, η οποία θεωρεί ότι είναι εκείνη που έχει την εξουσία να διαχειριστεί το ιρακινό πετρέλαιο και η οποία τόνισε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οποιαδήποτε ενεργειακή συμφωνία με το Κουρδιστάν συνιστά «παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ».

Το αργό πετρέλαιο θ' αρχίσει να ρέει μέσω του νέου αγωγού της KRG πολύ σύντομα και στη συνέχεια θα εξαχθεί στις διεθνείς αγορές μέσω του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν, με τον οποίο συνδέεται.

Οι συμφωνίες προβλέπουν την κατασκευή νέου πετρελαιαγωγού ώστε οι εξαγωγές πετρελαίου του ιρακινού Κουρδιστάν να αυξηθούν στο ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως το 2015 και επίσης την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου αναμένεται ν' αρχίσουν στις αρχές του 2017.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή