Τουρκία: Ανοίγει ο φάκελος για τους θανάτους Κούρδων πριν από 19 χρόνια

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 00:57
UPD:01:03
REUTERS/VINCENT KESSLER

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (φωτογραφία αρχείου) υποχρέωσε με την απόφαση του την Τουρκία να καταβάλει 2,3 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων, καθώς και σε τρεις ανθρώπους οι οποίοι είχαν τραυματιστεί στην επίθεση.

A- A A+

Θα ανοίξει εκ νέου ο φάκελος για το θανάτο 33 Κούρδων χωρικών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πριν από 19 χρόνια. Αυτό αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση έπειτα και από την εις βάρος της Τουρκίας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την Τρίτη το διεθνές δικαστήριο στο Στρασβούργο απέρριψε τον ισχυρισμό των τουρκικών αρχών ότι οι χωρικοί είχαν δολοφονηθεί από αυτονομιστές αντάρτες τον Μάρτιο του 1994.

Μάλιστα το δικαστήριο σημείωσε στην απόφασή του ότι τουρκικές αρχές απέτυχαν να διενεργήσουν επαρκείς και αποτελεσματικές έρευνες για τη σφαγή.

Την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Σαντουλάχ Εργκίν είπε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Στρασβούργο ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της δικαιοσύνης επιτρέπουν στις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν εκ νέου την υπόθεση και διαβεβαίωσε ότι θα το πράξουν, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Το ΕΔΑΔ υποχρέωσε με την απόφαση του την Τουρκία να καταβάλει 2,3 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων, καθώς και σε τρεις ανθρώπους οι οποίοι είχαν τραυματιστεί στην επίθεση.

Η επίθεση είχε σημειωθεί σε δύο χωριά της επαρχίας Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, τον Μάρτιο του 1994, ενώ μαινόταν ο πόλεμος ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την εκτός νόμου ένοπλη κουρδική αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Οι επιζήσαντες είχαν διαβεβαιώσει ότι άκουσαν τον ήχο των βομβαρδιστικών της πολεμικής αεροπορίας, αλλά οι Τούρκοι εισαγγελείς είχαν αψηφώντας τα αποδεικτικά στοιχεία επιρρίψει την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις στους μαχητές του PKK.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή