Διακόπτονται συμβάσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 07:10
UPD:10:07
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προχωρήσει από σήμερα σε διακοπή των συμβάσεων των γιατρών - υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ που απεργούν.

A- A A+

Νέο «μέτωπο» άνοιξε από χθες στον χώρο της Υγείας, αυτή τη φορά μεταξύ των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, αναμένεται να προχωρήσει από σήμερα σε διακοπή των συμβάσεων των γιατρών - υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ που απεργούν και παράλληλα δέχονται, όπως είπε, ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o κ. Μπέζας τόνισε ότι «η απεργία πρέπει να σταματήσει» και πρόσθεσε ότι «με το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να παίζει κανείς». Κατηγόρησε παράλληλα τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ότι «κατευθύνει τους γιατρούς σε λάθος δρόμους».

Πρόκειται, όπως διευκρίνισε, για περίπου 700  γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και παράλληλα διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι για αυτά τα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ. Η διακοπή αφορά τη σύμβαση που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

«Αυτό που συμβαίνει με τους ιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που το πρωί απεργούν στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον οργανισμό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε χθες ο κ. Μπέζας και διεμήνυσε ότι «η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα προχωρήσει».

Η ανακοίνωση του κ. Μπέζα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, που έκανε λόγο για εκβιαστικό δίλημμα προς όσους γιατρούς συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε προειδοποιήσει τους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ότι αν συνεχίσουν την απεργία, το υπουργείο διαθέτει «plan B» που «δεν θα τους αρέσει», με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) να απαντά με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων έως και τις 9 Δεκεμβρίου.

Με νέα μέτρα προειδοποιεί ο Άδ. Γεωργιάδης

Σε νέες δηλώσεις του σήμερα στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε για νέα μέτρα, σημειώνοντας ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο σε περίπτωση που οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ επιμείνουν σε απεργίες.

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και το εννοώ. Δεν μπορεί ο γιατρός να απεργεί το πρωί και το βράδυ να εχει ιατρείο και να πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, διακόπτουμε τις συμβάσεις, και τα ραντεβού θα τα μοιράσουμε στους άλλους συμβεβλημένους γιατρούς», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή για διάλογο, «όχι για το αν θα γίνει η μεταρρύθμιση», καθώς, όπως είπε, αυτή θα γίνει οπωσδήποτε. «Δεν δέχομαι επί της αρχής εξαίρεση κάποιων πολιτών που θεωρούν ότι είναι πάνω από τους άλλους πολίτες. Δεν είναι ούτε πάνω, ούτε κάτω. Είναι ίσοι», τόνισε.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥ «ζήτησαν να δεσμευτούμε ότι δεν θα κάνουμε καμία απόλυση, κινητικότητα καμία διαθεσιμότητα. Πώς είναι δυνατόν μια συντεχνία να αξιώνει κάτι τέτοιο συγκριτικά με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου; Έχουμε δυο κατηγορίες πολιτών αυτούς που τους γεννήσανε απλές μάνες και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή