Μετωπική κυβέρνησης - γιατρών ΕΟΠΥΥ

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 18:01
UPD:21:15
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Η συγκεκριμένη κατηγορία ιατρών είναι, ήδη, σε απεργία εδώ και 10 ημέρες, ενώ, σήμερα εξήγγειλαν παράταση της απεργίας για ακόμη δύο εβδομάδες. Ο αριθμός των ιατρών αυτών ανέρχεται σε 1.000.

A- A A+

Τη διακοπή συμβάσεων γιατρών-υπαλλήλων που ΕΟΠΥΥ που απεργούν και παράλληλα δέχονται, όπως είπε, ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία ανακοίνωσε το απόγευμα ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό που συμβαίνει με τους ιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που το πρωί απεργούν στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον οργανισμό δεν μπορεί να συνεχιστεί, από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ».

«Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα προχωρήσει» διεμήνυσε ο κ. Μπέζας και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και η βούλησή μας είναι αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής. Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής, διότι πάνω από όλα είναι οι πολίτες και το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους πρόσβασης στο φάρμακο και τις υπηρεσίες υγείας. Κανείς δεν  μπορεί να στερήσει από τους πολίτες αυτό το δικαίωμα». 

Σημειώνεται, ότι ο αριθμός της συγκεκριμένης κατηγορίας ιατρών ανέρχεται σε περίπου 1.000.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η δήλωση του υφυπουργού Υγείας αφορά ιατρούς, οι οποίοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και παράλληλα διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι για αυτά τα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ. Η διακοπή, ως εκ τούτου αφορά τη σύμβαση που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Η ανακοίνωση του κ. Μπέζα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, που έκανε λόγο για εκβιαστικό δίλημμα προς όσους γιατρούς συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Ο ΙΣΑ σημειώνει πως «ο ιατρικός κόσμος δεν εκβιάζεται, ούτε απειλείται. Θα δώσουμε μάχη ενάντια σε εκβιαστικές απεργοσπαστικές πολιτικές που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν. Θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας και την εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού, γιατί η πρακτική τους είναι τελικά να αποβάλλουν και άλλους γιατρούς από το Ε.Σ.Υ.»

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση «αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των περιστάσεων να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε συνεργασία, με τους λειτουργούς της Υγείας και με μεγαλύτερη περίσκεψη για το καλό του ασθενή» και ζητεί συγκεκριμένα να παρουσιαστεί η στρατηγική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ο τρόπος «με τον οποίον έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος».

Από νωρίτερα ήταν σαφής η όξυνση της κόντρας του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) το μεσημέρι απάντησε στην αυστηρή προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο υπουργός Υγείας με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων έως και τις 9 Δεκεμβρίου.

Όπως σημείωνε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, «οι γιατροί των Μονάδων ΕΟΠΥΥ που συμμετέχουν με πολύ υψηλά ποσοστά στην απεργία, μετά και την αδιάλλακτη στάση του Υπουργού ως προς τις απολύσεις και τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκηρύσσουν συνέχιση του αγώνα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για τις 4, 5, 6 & 9 Δεκεμβρίου».

«Ο αγώνας των γιατρών - οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ είναι αγώνας με κοινωνική αναφορά που έχει σαν στόχο την αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους τους πολίτες, η μάχη για την ασφαλή περίθαλψη του ελληνικού λαού και την αξιοπρέπεια των λειτουργών της υγείας θα συνεχισθεί» προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του «ΣΚΑΙ», είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι το υπουργείο διαθέτει «plan B» που «δεν θα αρέσει» στου γιατρούς. Είπε επίσης ότι δεν είναι διατεθειμένος να κρατήσει στο Δημόσιο ανθρώπους που δεν τους χρειάζεται. «Γιατί μετά θα πρέπει να κόψω συντάξεις και αυτό το θεωρώ ανήθικο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Χρονόπουλος, με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, υπογράμμισε ότι οι γιατροί δεν εκβιάζονται και διαθέτουν «plan C» που είναι αυτό της συνέχισης των απεργιών.

Επίσης, κατήγγειλε ότι ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, μέσω της ανανέωσης των συμβάσεων των γιατρών και προσλαμβάνει ειδικότητες που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν χρειάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, κάνοντας λόγο για πρόσληψη πλαστικού χειρούργου και αγγειοχειρουργού στη Θεσσαλονίκη.

Λόγω των κινητοποιήσεων τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, όπου αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει ότι οι ειδικότητες γιατρών που δεν συνάδουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ θα καταργηθούν και οι γιατροί που υπηρετούν σε αυτές θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας.

Έχει επίσης πει ότι όσοι γιατροί δεν χρειάζονται στον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν με αυξημένη μοριοδότηση να επαναπροσληφθούν στο ΕΣΥ, καθώς θα προκηρυχθούν για το ΕΣΥ όσες θέσεις γιατρών καταργηθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, ο πρόεδρος του Ιατρικός Συλλόγου της Αθήνας επανέλαβε πως δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία απόλυση γιατρού και κάλεσε σε συμμετοχή στην πανελλαδική πανιατρική συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας.

«Ζητούμε τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, η οποία θα βασίζεται στην πρόληψη και στην εξειδικευμένη παροχή ιατρικών υπηρεσιών, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου» πρόσθεσε.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή