Στη «Γενεύη 2» ο πρόεδρος της συριακής αντιπολιτευτικής συμμαχίας

«Δεν υπάρχει ρόλος για τον Άσαντ στη μεταβατική Συρία»
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 13:43
UPD:15:49
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

O πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Αχμάν αλ-Τζάρμπα.

A- A A+

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2, τον Ιανουάριο, θα είναι ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Αχμάντ Τζάρμπα.

Ο κ. Τζάρμπα σημείωσε ότι βλέπει τις συνομιλίες σαν ένα βήμα προς την «μετάβαση σε επίπεδο ηγεσίας στη χώρα», αναφερόμενος έμμεσα στην αποπομπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την προεδρία της Συρίας.

Η συριακή κυβέρνηση έχει σημειώσει ότι θα συμμετάσχει στη διάσκεψη, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την παράδοση της εξουσίας.

Οι ανταρτικές οργανώσεις, ακόμη και οι μετριοπαθείς με δεσμούς με το Συριακό Εθνικό Συνασπισμό, όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στη Γενεύη 2.

Η συμμαχία της συριακής αντιπολίτευσης είχε θέσει αρχικώς όρους για τη συμμετοχή της στη διάσκεψη, μεταξύ άλλων τη δημιουργία ανθρωπιστικών διόδων για τους αμάχους και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Ο κ. Τζάρμπα ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ την προσωπική του συμμετοχή, ωστόσο υπογράμμισε ότι για το συνασπισμό του δεν τίθεται κανένα θέμα μεταβατικού ρόλου για τον κ. Άσαντ.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος το άτομο το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταστροφή της χώρας να αναλάβει ρόλο στην ανοικοδόμησή της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η συριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα βρεθεί στη Γενεύη «για να μεταφέρει τα αιτήματα του συριακού λαού, πρώτα και κύρια την ανάγκη εκμηδένισης της τρομοκρατίας».

Με τον όρο η Δαμασκός αναφέρεται στο σύνολο των ενόπλων μελών της αντιπολίτευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή