Συρία: Σημαντική πόλη βορείως της Δαμασκού ανακατέλαβε ο στρατός

Πύραυλος έπληξε την ελεγχόμενη από τους αντάρτες Ράκα
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 13:07
UPD:13:10
REUTERS/STRINGER

Στόχος των καθεστωτικών δυνάμεων είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την οδό που συνδέει τη Δαμασκό με τη Χομς (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο συριακός στρατός κατέλαβε την Πέμπτη την Ντέιρ Ατίγια, σημαντική πόλη για τον έλεγχο της περιφέρειας Καλαμούν, βορείως της Δαμασκού, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

«Ο ηρωικός στρατός μας πήρε τον έλεγχο της Ντέιρ Ατίγια στην επαρχία της Δαμασκού, αφού συνέτριψε τους τελευταίους τρομοκρατικούς θύλακες στην πόλη», δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι μαίνονταν μάχες μεταξύ ανταρτών και στρατευμάτων του καθεστώτος σε δύο μέτωπα κοντά στη Δαμασκό, ενώ ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε εναντίον της πόλης Ράκα, στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματισθούν 30.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι πιο σφοδρές μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της Ντέιρ Ατίγια, την οποία οι αντάρτες είχαν καταλάβει από το στρατό την περασμένη εβδομάδα. «Ο στρατός προωθείται γύρω από την Ντέιρ Ατίγια», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, προσθέτοντας πως τους στρατιώτες βοηθούν φιλοκαθεστωτικοί πολιτοφύλακες.

Στόχος των καθεστωτικών δυνάμεων είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την οδό που συνδέει τη Δαμασκό με τη Χομς.

Στην ανατολική Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού, συγκρούσεις σημειώνονται στον τομέα της Μαρτζ Αλ Σουλτάν, έπειτα από μια επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες για να χαλαρώσουν τον κλοιό. «Εννέα αντάρτες σκοτώθηκαν γύρω από τη Μαρτζ, όπως και τρία μέλη της Χεζμπολάχ», του ισχυρού σιιτικού κινήματος του Λιβάνου που συνεπικουρεί το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά της εξέγερσης.

Χτύπημα με πύραυλο στη Ράκα

Βορειότερα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, από πύραυλο εδάφους-εδάφους που έπληξε την Ράκα και εκτοξεύθηκε στη διάρκεια της νύκτας από την επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο.

Η Ράκα είναι η μοναδική επαρχιακή πρωτεύουσα που έχει πέσει στα χέρια των εξεγερμένων από την αρχή της σύγκρουσης, το Μάρτιο του 2011. Η πόλη ελέγχεται κυρίως από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε, αλλά αντάρτες κατηγορούν τακτικά το στρατό ότι βάζει στόχο στη Ράκα μόνο τους τομείς όπου ζουν άμαχοι και όχι αυτούς όπου έχουν αναπτυχθεί οι τζιχαντιστές.

Στην πόλη Αταρέμπ, στην επαρχία του Χαλεπιού, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε εκτέλεσε τον πρώην διοικητή της ανταρτικής οργάνωσης Γουράμπα Αλ Σαμ, Χάσαν Τζάζρα, και άλλα έξι μέλη της οργάνωσης αφού τους κατηγόρησαν για κλοπή και λεηλασία, ανέφερε ακόμη το Παρατηρητήριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή