Σε τεταμένο κλίμα η ψηφοφορία για τα φάρμακα

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 13:17
UPD:15:53
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την τροπολογία ψηφίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. «Παρών» ψηφίζει το ΚΚΕ, ενώ από την ψηφοφορία αποχώρησε, μετά τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και η Χρυσή Αυγή.

A- A A+

Με ένταση συνεχίζεται η ψηφοφορία στη Βουλή για την τιμολόγηση των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του Προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει η ψηφοφορία να γίνει ξεχωριστά για κάθε άρθρο. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό με αποτέλεσμα όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν ψηφίζουν να λένε ότι ψηφίζουν τα 4 από τα 5 άρθρα της τροπολογίας και καταψηφίζουν το άρθρο 5, ενώ ο ψηφοσυλλέκτης δηλώνει ότι ψηφίζουν «όχι» σε όλη την τροπολογία.

Ο Β. Μεϊμαράκης ανέβηκε στην έδρα και εξήγησε στους βουλευτές ότι είναι καταγεγραμμένο ποια άρθρα ψηφίζουν από την δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος. «Αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του κοινοβουλίου για ένα διαδικαστικό θέμα. Φτάνει πια», είπε.

Την τροπολογία ψηφίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. «Παρών» ψηφίζει το ΚΚΕ, ενώ από την ψηφοφορία αποχώρησε, μετά τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και η Χρυσή Αυγή.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζος, ο οποίος παρέστη για πρώτη φορά στην Βουλή μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να ζητήσει συγγνώμη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή τον οποίο είχε κατηγορήσει ως εκπρόσωπο φαρμακευτικών εταιρειών.

«Είναι ζήτημα ήθους που ξεπερνά οποιοδήποτε όριο. Είχα ζητήσει στην τελευταία από τον κ. Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη για αυτά που είπε για τον Π. Κουρουμπλή. Απευθύνω εγκλητήριο μήνυμα», είπε ο Μ. Γλέζος. Ο Αδ. Γεωργιάδης δεν απάντησε.

Ο κ. Γλέζος πρόσθεσε μάλιστα πως αρνείται συμμετάσχει στην ψηφοφορία όσο ο Αδωνις δεν ζητάει συγνώμη για τα όσα είπε για τον Κουρουπλή.

Ζήτημα προκλήθηκε και για το περιεχόμενο της τροπολογίας, καθώς εκτός από την τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχουν και άλλες διατάξεις που ψηφίζονται από όλα τα κόμματα (διασύνδεσης νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως της Σύρου, της Νάξου και του Λασιθίου, θέματα σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, κίνητρα για να πηγαίνουν επικουρικοί γιατροί στις άγονες, απομακρυσμένες, νησιωτικές και προβληματικές περιοχές, διαδικασία επιλογής επικουρικών ιατρών για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων της χώρας).

Ο κ. Κουρουμπλής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ψηφιστεί η τροπολογία ανά άρθρο, όπως γίνεται με τα νομοσχέδια. Ξεκαθάρισε δε ότι συμφωνεί με τα 4 από τα 5 άρθρα και υπενθύμισε ότι η ΝΔ το 2011 ζητούσε οι τροπολογίες να ψηφίζονται ανά άρθρο.

«Έχετε δίκιο ότι το 2011 είχαν εγερθεί αντιρρήσεις, αλλά δεν είχαν γίνει δεκτές», του απάντησε ο Προεδρεύων Γ. Τραγάκης, ενώ ο Π. Κουρουμπλής ζητούσε «να τηρηθεί η κοινή λογική». «Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουμε τα νομοσχέδια άρθρο προς άρθρο και την τροπολογία που έχει 5 άρθρα ενιαία» πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης κατέθεσε ένσταση λέγοντας ότι η τροπολογία είναι «αντικανονιστική και αντισυνταγματική».

Διαμαρτυρόμενος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για τις άρσεις ασυλίας, αλλά θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία για την τροπολογία «γιατί υπάρχουν αντιφατικά στοιχεία, που άλλα θέλουμε να ψηφίσουμε και άλλα όχι».

Ένταση υπήρξε και με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτση, που κατηγορείται για επίθεση εναντίον συνδικαλιστών, μεταναστών και της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου μέσα στο προαύλιο της Βουλής.

Σημειώνεται πως παράλληλα με ψηφοφορία για την τροπολογία για τα φάρμακα στη Βουλή, διεξάγεται και η ψηφοφορία για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτση και Ηλ. Κασιδιάρη και του Υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.

Ο Δ. Κουκούτσης αμφισβήτησε το κατηγορητήριο, αλλά η Β. Κατριβάνου παρενέβη και επέμεινε ότι υπήρξε επίθεση, με τη φρουρά της Βουλής να μην παρεμβαίνει και να χρειάζεται η παρέμβαση του φρουράρχου. «Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, γιατί δεν έκανα όσα μου καταλογίζονται», απάντησε ο Δ. Κουκούτσης.

Ο Ηλ. Κασιδιάρης αντιμετωπίζει μήνυση από την ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA» και δημοσιογράφο του σταθμού με αφορμή ρεπορτάζ για προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο Αδ. Γεωργιάδης κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμηση από τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένο για χαρακτηρισμούς που έκανε εναντίον του. Ο Υπουργός ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του, λέγοντας ότι είναι σε πολιτική αντιπαράθεση με τον Π. Καμμένο και στο πλαίσιο αυτό έκανε τους χαρακτηρισμούς.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή