Συρία: Πάνω από 200 νεκροί μέσα σε τρεις ημέρες

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 22:21
UPD:22:33
REUTERS/STRINGER

Οι αντάρτες έχουν ξεκινήσει μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στο Χαλέπι.

 

A- A A+

Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί τις τελευταίες τρεις ημέρες στη Συρία, καθώς οι αντάρτες έχουν ξεκινήσει μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για να σταματήσουν την κυβερνητική επίθεση στο Χαλέπι και να χαλαρώσουν τον κλοιό γύρω από τη νότια Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τις τελευταίες τρεις ημέρες οι αντάρτες κατέλαβαν μικρά χωριά και στρατιωτικά φυλάκια στα ανατολικά της Δαμασκού και στα νοτιοανατολικά του Χαλεπιού.

Από την Παρασκευή έχουν σκοτωθεί 115 αντάρτες, εκ των οποίων οι 50 ήταν μέλη του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε και του Μετώπου Αλ Νόσρα.

Από την πλευρά των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ έχουν χάσει τη ζωή τους 54 στρατιώτες, 5 μέλη της λιβανικής Χεζμπολάχ και 20 Ιρακινοί της παραστρατιωτικής οργάνωσης Άμπντελ Φάντελ αλ Αμπάς.

Από βλήματα όλμου που έπληξαν τη συνοικία Τζαμίλια στο Χαλέπι το απόγευμα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, που επικαλείται πηγές της τοπικής αστυνομίας, χαρακτήρισε την επίθεση αυτή τρομοκρατική, όρος που χρησιμοποιείται από το καθεστώς για να περιγράψει τις αντάρτικες οργανώσεις.

Το Παρατηρητήριο επιβεβαίωσε ότι τα πυρά προέρχονταν από θέσεις των ανταρτών. Τα θύματα ήταν πολίτες, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, διευκρίνισε ο Ραχμάν που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο απολογισμός αφού πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νωρίτερα είχαν σημειωθεί επίσης σφοδρές μάχες στο Μαρτζ αλ Σουλτάν, 15 χλμ. ανατολικά της Δαμασκού, και στο Χανάσερ, 55 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χαλεπιού.

Αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές εξήγησαν ότι η αντεπίθεση των ανταρτών έχει ως στόχο να σπάσει ο αποκλεισμός της νότιας Δαμασκού που δυσχεραίνει τον ανεφοδιασμό τους σε όπλα και προμήθειες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή