«Ναι» στη χορήγηση δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ γενικότερα, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο ΣτΕ είχε κατατεθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία χορήγησης δανείων προς τους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, κ.λπ.
Το επίμαχο διάταγμα προβλέπει ότι για τη λήψη των δανείων οι ΟΤΑ πρέπει να θέτουν ως ενέχυρο τα αναγκαία ποσά από τα έσοδά τους ή από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν, να υποθηκεύουν ακίνητά τους και να υπάρχει εγγύηση υπέρ του δανειολήπτη από το Δημόσιο ή Τράπεζα.
Τα δάνεια αυτά, η εξόφληση των οποίων μπορεί να φθάνει μέχρι και τα 25 χρόνια, θα χορηγούνται για έργα οδοποιίας, ύδρευσης, διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών κέντρων κ.λπ. και το ύψος τους μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% του προϋπολογισμού του έργου, όχι όμως για τις περιπτώσεις των έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τους Συμβούλους της Επικρατείας, το διάταγμα προβλέπει ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων την απροθυμία χρηματοδότησής τους από την αγορά, ενώ ως τέτοια θεωρείται η άρνηση τουλάχιστον τριών τραπεζών για χρηματοδότηση.
Οι Σύμβουλοι ωστόσο επισημαίνουν ότι πρέπει να προστεθεί στο διάταγμα πρόβλεψη η οποία να αναφέρει ότι στα δικαιολογητικά που θα καταθέτουν οι ΟΤΑ για τη δανειοδότηση θα συμπεριλαμβάνονται έγγραφα που θα αποδεικνύουν την άρνηση των τριών Τραπεζών για χορήγηση δανείου.
Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι πρέπει να διαγραφεί από το σχέδιο διατάγματος η σχετική διάταξη που αναφέρει ότι το Δημόσιο μπορεί να είναι εγγυητής των δανείων των ΟΤΑ. Και αυτό, γιατί όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, με το νόμο 3845/2010 «τίθεται μηδενικό όριο για την παροχή νέων εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.
newsroom, naftemporiki.gr