Σχέδιο Π.Δ. για χορήγηση δανείων προς ΟΤΑ - ΝΠΔΔ στο ΣτΕ

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 18:17
UPD:18:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ

Η είσοδος του κτιρίου που στεγάζετε το ΣτΕ,.

A- A A+

Με σχέδιο προεδρικού Διατάγματος καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία χορήγησης δανείων προς ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που κινούνται στο πλαίσιο της σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προβλέπει ότι τα δάνεια αυτά θα χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για έργα οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, ανάπλασης πλατειών, κ.λπ ενώ θα χορηγούνται και για την προμήθεια ή μίσθωση μηχανημάτων προκειμένου οι ΟΤΑ να πραγματοποιούν έργα.

Το ύψος των δανείων, που μπορεί να φθάσει μέχρι το 100% του προϋπολογισμού του υπό εκτέλεση έργου, το επιτόκιο και ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων καθορίζονται κατόπιν αξιολόγησης της σκοπιμότητας του δανείου, της βιωσιμότητας του και της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειστή, ενώ ο χρόνος εξόφλησης μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 25 χρόνια.

Για τη χορήγηση των δανείων, οι ΟΤΑ πρέπει μεταξύ άλλων να υποθηκεύουν ακίνητά τους μέχρι του ποσού του δανείου και να υπάρχει εγγύηση υπέρ του δανειολήπτη από το Δημόσιο ή Τράπεζα.

Σε περίπτωση που τα δάνεια δίδονται για την εκτέλεση έργων, τότε μπορεί να προκαταβάλλεται το 10% του αιτουμένου ποσού, χωρίς κανένα δικαιολογητικό και το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών του έργου. Όταν ο δανειολήπτης αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις, θα δίδεται περίοδο χάριτος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή