Ευ. Βενιζέλος: Είναι η ώρα της στροφής και της ανάκαμψης

Το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 16:30
UPD:20:34
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζει το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαικής Ενωσης.

A- A A+

Περίοδο μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο του 2014 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε..

Αναφερόμενος στα μηνύματα που επιθυμεί να στείλει η ελληνική προεδρία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στόχος είναι να γίνουν εμφανή πλέον τα θετικά στοιχεία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση «μετά από ένα κρίσιμο και μακρύ διάστημα προσπαθειών».

«Κάνουμε από το 2010 μια τεράστια προσπάθεια που έχει στοιχίσει στην ελληνική οικονομία μια ύφεση που φθάνει το 25% του ΑΕΠ. Έχει στοιχίσει στον Έλληνα πολίτη μια δραστική μείωση του εισοδήματός του της τάξεως του 40%. Έχει στοιχίσει την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, με ανεργία που φθάνει το 60% στους νέους μέχρι 24 ετών. Τώρα είναι η ώρα της στροφής, της αλλαγής, της εξόδου από το Μνημόνιο, της εξόδου από την κρίση, της ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας», υπογράμμισε. Υποστήριξε μάλιστα ότι τώρα μπορούμε να παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα «το καλύτερο στην Ευρωζώνη», όπως είπε χαρακτηριστικά, που ξεπερνά το 6% του ΑΕΠ.

«Τώρα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα δημόσιο χρέος πραγματικά βιώσιμο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να συμβολίζει το εξάμηνο της προεδρίας «αυτή την ανάκαμψη» στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.

Επεσήμανε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό, η Ελλάδα να μην εμφανιστεί πλέον στην ευρωπαϊκή οικογένεια ως μια χώρα σε κρίση, αλλά ως μια χώρα θεσμικά ισότιμη, «ως ένα κράτος κυρίαρχο, ανεξάρτητο, υπερήφανο, που υφίσταται τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά έχει το δικαίωμα να ελπίζει στην αποκατάσταση της κανονικότητάς του».

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαικής Ενωσης.

«Η Ελλάδα εκπροσωπεί το εξάμηνο αυτό μια Ε.Ε., που πρέπει να δείξει ότι πιστεύει σε μεγάλες αξίες. Η πρώτη αξία είναι αυτή της αλληλεγγύης, η αξία ενός μοντέλου ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης που θα εξασφαλίσει τους λαούς της Ευρώπης και την Ελλάδα βέβαια από την επανάληψη αυτής της κρίσης», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τόνισε τέλος ότι «έχει μεγάλη σημασία η πρόοδος που έχει συντελεστεί στη χώρα μας να φανεί στην πράξη». «Οι ευρωπαίοι εταίροι μας, μιλούν με σεβασμό για τις θυσίες του ελληνικού λαού, για τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν και γίνονται στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια ελληνική επιτυχία, αλλά θέλουμε να πιστωθεί και ως μια ευρωπαϊκή επιτυχία, ιδίως το πρώτο εξάμηνο του 2014», κατέληξε.

GREECEMFA

«Λιτό αλλά περιεκτικό» το λογότυπο

Το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας απεικονίζει ένα ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά, που σχηματίζεται από τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που, όπως αναφέρθηκε, φιλοδοξεί να ενώσει σε μία λιτή φόρμα κοινές ευρωπαϊκές αξίες και την ιδιαίτερη ελληνική ταυτότητα, τις απαρχές τις ένωσης της Ευρώπης με τη μελλοντική της πορεία, τις αρχές που διαμόρφωσαν το παρελθόν μας με τις κοινές προσδοκίες μας για το μέλλον.

Το συμβολικό φόντο του λογοτύπου είναι η θάλασσα: θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, αλλά και κομβικό στοιχείο του παρελθόντος και του μέλλοντος της Ευρώπης.

Τα επιμέρους σχήματα του λογοτύπου απεικονίζουν το ανάγλυφο του ελληνικού εδάφους και της ελληνικής ακτογραμμής, ενώ η επιλογή του «ημικυκλίου» αντιπροσωπεύει το Κοινοβούλιο και το αρχαίο θέατρο, τη μήτρα των δημοκρατικών παραδόσεων της Ευρώπης.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το καραβάκι, ένα σύμβολο εξερεύνησης και μετάβασης, αλλά συγχρόνως και επικοινωνίας και ενότητας, που συμβολίζει όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, «την απόφαση να πλεύσουμε μαζί προς ένα κοινό μέλλον, παρά τη δύσκολη πορεία».

Αναφερόμενος στον λογότυπο της προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι η σφραγίδα της, η οποία θα ακολουθήσει κάθε δράση της χώρας μας. «Στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι το λογότυπο να είναι «απλό, λιτό αλλά περιεκτικό», είπε ο κ. Βενιζέλος και διευκρίνισε ότι είναι «απλό στη σχεδίαση αλλά πλούσιο σε ουσία, όπως επιβάλλει η έννοια του ελληνικού «μέτρου» και «όπως θέλουμε να είναι η Ελληνική Προεδρία».

Συνάντηση Παπούλια – Σουλτς την Τρίτη

Εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2014, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί αύριο Τρίτη στις 15.00 τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αλλά και αρχηγούς ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις προτεραιότητες της χώρας μας στην επικείμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε..

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή