Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να μην περιοριστεί στο ρόλο του «αγανακτισμένου θεατή», αλλά να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ηλεκτρονικό δίκτυο EurActiv.gr και EurActiv.com, εν όψει του Συνεδρίου του ΚΕΑ στις 13-15 Δεκεμβρίου 2013 στη Μαδρίτη.
«Η Αριστερά μπορεί να είναι δύναμη διακυβέρνησης και όχι χώρος διαμαρτυρίας (…) Επιδιώκουμε να συμμετάσχουμε αποφασιστικά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων», τονίζει ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας την ανάγκη να καταγραφεί η Ευρωπαϊκή Αριστερά στη συνείδηση πολιτών της Ευρώπης ως «το μοναδικό πραγματικό αντίπαλο δέος και η μόνη εναλλακτική κυβερνητική λύση στο νεοφιλελευθερισμό».
Η Αριστερά μπορεί να είναι δύναμη διακυβέρνησης και όχι χώρος διαμαρτυρίας
«Επιθυμούμε να είμαστε το αναγκαίο πολιτικό αντίβαρο, στη “σκοτεινή Ευρώπη” από την άνοδο της ακροδεξιάς και την αναζωπύρωση του φασισμού, πάνω στα συντρίμμια της λιτότητας, της ύφεσης και της φτώχειας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την Ευρωπαϊκή Αριστερά «κύρια δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη» και «μόνη ελπίδα απέναντι στον κίνδυνο της παγίδευσης των λαών στη μακροχρόνια λιτότητα».
Αναφερόμενος στην πρόταση υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κομισιόν ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για «τιμητική πρόταση» όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «είναι πράξη πολιτικής αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό από την Ευρωπαϊκή Αριστερά», αλλά και «πράξη ηθικής, πολιτικής και ιδεολογικής δικαίωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ». Σημειώνει ακόμη ότι «συμβολίζει και την αναγνώριση των άδικων θυσιών του ελληνικού λαού, αλλά και την αλληλεγγύη προς όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου που βιώνουν τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες των μνημονίων της λιτότητας».
Σε ό,τι αφορά την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2014, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη της προεδρίας, η προεδρεύουσα χώρα δεν έχει προσδιορίσει το πολιτικό στίγμα της και τις συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που το αποκρυσταλλώνουν. Κατηγορεί τέλος την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει μια θεσμική κατάκτηση των συγκριτικά μικρότερων ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι η εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, «σε προεδρία παλαιοκομματικού επαρχιωτισμού» με επίκεντρο «τις φωτογραφικές χειραψίες».