Οι γκρίζες ζώνες της Κουμουνδούρου

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 07:30
UPD:08:37
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
A- A A+

Τρόπους να βρεθούν κοντά στις διεκδικήσεις και στα προβλήματα των εργαζομένων, που βιώνουν, όπως λένε, την πιο σκληρή επίθεση τις τελευταίες δεκαετίες, αποφεύγοντας όμως συντεχνίες και οργανωμένα συμφέροντα, αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ψάχνουν τη φόρμουλα εκείνη που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν όλο τον προοδευτικό χώρο και τον κόσμο του στο μέτρο που αυτός αντιτίθεται στις ασκούμενες πολιτικές, χωρίς όμως να γίνουν η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για κάθε πολιτικό στέλεχος που ενδεχομένως υποκινείται και από ιδιοτελή κίνητρα.

Πρόκειται για πολύ δύσκολο «σταυρόλεξο», παραδέχεται  κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, ενώ δεν κρύβει και το γεγονός ότι η πίεση για συντηρητική μετατόπιση είναι, ομολογουμένως, μεγάλη.

Το ίδιο στέλεχος παραδέχεται ότι εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του ερχόμενου Μαΐου, τα προβλήματα αυτά θα ενταθούν και είναι εξαιρετικά πιθανό να βγουν στην επιφάνεια διαφωνίες που σήμερα υποσκελίζονται «από την ένταση της επίθεσης που δέχεται ο ελληνικός λαός».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να είναι επικεφαλής της καμπάνιας του ΚΕΑ στις ευρωεκλογές. Ενώ για τους συνεργάτες και τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου η υποψηφιότητα αυτή προσθέτει κύρος και ενισχύει το ευρωπαϊκό προφίλ του προέδρου, για ορισμένα στελέχη απλά απομακρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από προηγούμενες θέσεις του. Για παράδειγμα αναφέρουν την πρόσφατη απόφαση του ΚΚ Γαλλίας να κατέβει από κοινού με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε μία σειρά από δήμους συμπεριλαμβανομένου και το Δήμου του Παρισιού.

Απόφαση που, όπως λένε, θέτει εν αμφιβόλω την ίδια την επιβίωση του Μετώπου της Αριστεράς κάτι που παραδέχτηκε και ο επικεφαλής του στις προηγούμενες εκλογές, Ζαν Λυκ Μελανσόν, κάνοντας λόγο για απόφαση «έγκλημα».

Είναι σαφές, λέει στέλεχος της Κουμουνδούρου, ότι για ορισμένους η συνεργασία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή της ΔΗΜΑΡ σηματοδοτεί επιστροφή στις πολιτικές της κεντροαριστεράς. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και τη διαφωνία για το εάν η κόκκινη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει την παραμονή η όχι της χώρας στη ζώνη του ευρώ - ζήτημα που δεν έχει ξεκαθαρίσει επαρκώς -  προκύπτουν αβίαστα και οι δύο μεγάλες γκρίζες ζώνες της Κουμουνδούρου που θα έρχονται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια όσο μεγαλώνουν τα μνημονικά αδιέξοδα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή