Ιράν: Προς το παρόν δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας

Πιθανότητα παράτασης των συνομιλιών στη Γενεύη και για το Σάββατο
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 19:56
UPD:19:57
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Στη Γενεύη γίνονται προετοιμασίες για ενδεχόμενη παράταση των διαπραγματεύσεων το Σάββατο, γεγονός που δίνει τροφή σε εικασίες ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, καθώς είναι οι μόνοι αρμόδιοι να υπογράψουν συμφωνία.

A- A A+

Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνεχίζονται την Πέμπτη στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας, σύμφωνα με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγσί.

Όταν ρωτήθηκε εάν θεωρεί ότι υπάρχει προοπτική υπογραφής συμφωνίας εντός της ημέρας, ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών απάντησε λακωνικά: «Προς το παρόν όχι. Για όσο διάστημα δεν υπάρχει η προοπτική συμφωνίας, δεν πιστεύω ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα έρθουν στη Γενεύη», πρόσθεσε ο κ. Αραγσί μετά το πέρας των συζητήσεων το απόγευμα, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Δεν πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί αύριο», επεσήμανε ο ίδιος.

EURONEWS

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, η οποία αντιπροσωπεύει την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) στις διαπραγματεύσεις επισήμανε μέσω του εκπροσώπου της ότι έγινε μια χρήσιμη συνάντηση, η εντατική δουλειά συνεχίζεται και οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν αργότερα.

Στη Γενεύη γίνονται προετοιμασίες για ενδεχόμενη παράταση των διαπραγματεύσεων το Σάββατο, γεγονός που δίνει τροφή σε εικασίες ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, καθώς είναι οι μόνοι αρμόδιοι να υπογράψουν συμφωνία.

Οι συζητήσεις της Πέμπτης χαρακτηρίστηκαν σοβαρές και χρήσιμες από την ιρανική πλευρά. «Επανακτήσαμε μέρος της εμπιστοσύνης μας από το γεγονός ότι η Άστον μιλά εκ μέρους των έξι», δήλωσε ο κ. Αραγσί, υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν διαφωνίες σε σοβαρά ζητήματα.

Ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της βαρόνης Άστον, έκανε λόγο για έναρξη πολύ ουσιαστικών και λεπτομερών διαπραγματεύσεων.

Οι συζητήσεις αφορούν σε κείμενο το οποίο συντάχθηκε στις 9 Νοεμβρίου, στη διάρκεια του προηγούμενου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στη Γενεύη.

Το σχέδιο της προκαταρκτικής συμφωνίας διάρκειας έξι μηνών προβλέπει τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα ελάφρυνση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως «όλος ο κόσμος γνωρίζει ποια είναι τα κυριότερα σημεία διαφωνίας», όπως δήλωσε ο κ. Μαν, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου, δικαίωμα το οποίο διεκδικεί το Ιράν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή