Λήδα Ματσάγγου: «Εκτιμήσαμε πράγματα, που δεν τα “θυμόμασταν”…»

Η Λήδα Ματσάγγου μιλά για την παράσταση «Ένα» που παρουσιάζεται στο θέατρο Ροές
Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2013 10:45
A- A A+

Πρωταγωνιστώντας σε ένα δράμα, που εκτυλίσσεται πίσω από τους τέσσερις διάφανους τοίχους ενός σπιτιού και έρχεται να αγγίξει τις βαθύτερες έννοιες της ανθρώπινης ψυχής, η ηθοποιός  Λήδα Ματσάγγου μάς μιλά για την παράσταση «Ένα».

Με την ευτυχία και τη δυστυχία, την απώλεια και τον φόβο και μια σειρά από δυνατά συναισθήματα να κινούνται στα όρια και πέρα από αυτά, το πρώτο θεατρικό έργο της Ειρήνης Λουκάτου παρουσιάζεται στο θέατρο Ροές, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Η Λήδα Ματσάγγου ζωντανεύει στη σκηνή μία ιστορία, όπου παρόν και παρελθόν ξεδιπλώνονται σταδιακά μέσα από αποκαλυπτικούς διαλόγους, αλλά, κυρίως, μέσα από όσα δε λέγονται, αλλά υπονοούνται, και μιλά για το έργο  και για την τροπή που έχει πάρει η ζωή μας.

Ποια μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής χαρτογραφεί το έργο;

Το έργο μιλάει για την απώλεια κάθε είδους, την απώλεια συναισθήματος, ονείρων, όρεξης για ζωή. Μιλάει για την αδυναμία των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν δύσκολες και επώδυνες καταστάσεις. Μιλάει για την ανάγκη τους να λύσουν ζητήματα, που έχουν πετρώσει στην ψυχή τους. Ο έρωτας και η θυσία είναι ο αντίποδας αυτής της αδυναμίας και της αίσθησης της απώλειας, ενώ ο εγκλωβισμός φτάνει τους ήρωες στα άκρα.

Σκιαγραφείστε μας τους ήρωές του.

Εκείνη σολίστ πιάνου, εκείνος βιρτουόζος βιολονίστας. Ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη. Γι αυτούς, η μουσική είναι ζωή και πυροδοτεί τον έρωτά τους. Δυο άνθρωποι που ξεκίνησαν μαζί μια πορεία και που, για κάποιο λόγο, η πορεία αυτή σταμάτησε. Έτσι, αυτή εγκλωβίστηκε στο σπίτι και σε μια καθημερινότητα που, κάθε άλλο, παρά δημιουργική, είναι. Αυτό προσπαθεί ο άντρας να σπάσει και να την κάνει να βγει και πάλι στο φώς.

Τι βιώνει αυτό το ζευγάρι;

Η γυναίκα, μέσα από την “καθημερινότητα” αυτή, βιώνει την απώλεια συναισθημάτων. Συγκρούεται με τον εσωτερικό της κόσμο, παραδεχόμενη μια ανημποριά που την έχει τσακίσει. Αυτό έγινε μετά από κάποιο συνταρακτικό γεγονός στη ζωή της, που την έκανε να σταματήσει να παίζει πιάνο. Για αυτήν, το ότι δεν παίζει πια, ισοδυναμεί με θάνατο. Αργό και επώδυνο. Ο άντρας, από τη μεριά του, κάνει συνεχείς προσπάθειες να την πείσει να απεγκλωβιστεί από αυτό και να βγει ξανά προς τα έξω. Δεν ξέρουμε αν θα το καταφέρει. Πάντως προσπαθεί.

Ανάμεσα σε ποιες λεπτές ισορροπίες κινείται η ιστορία τους;

Η ιστορία τους έχει να κάνει με το παρελθόν τους και ό,τι πόνο κρύβει αυτό. Μόνο όταν απεγκλωβιστούν από αυτό, θα καταφέρουν να συνεχίσουν. Το έργο κινείται ανάμεσα στην πικρή αλήθεια και το γυμνό ψέμα. Ανάμεσα στην απόφαση να ζήσει κάποιος ή να παραιτηθεί. Είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση.

Η ηρωίδα που ενσαρκώνετε νιώθει εγκλωβισμένη. Εσείς πώς νιώθετε για όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας;

Υπάρχουν μέρες που τα γεγονότα, που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, με θλίβουν τόσο, που αισθάνομαι  απόγνωση. Με θυμώνουν, αλλά  - καθώς από φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος - προσπαθώ να το δω πιο θετικά. Θα συνεχίσω να ελπίζω και να παλεύω, με την αισιοδοξία μου και την τέχνη μου, να αποδείξω σε όλους ότι αξίζει να ζει και να χαμογελά κανείς.

Πώς μπορεί να βγει, τελικά, κάτι θετικό από όλη αυτή τη δοκιμασία. Τι έχει να μας διδάξει;

Στη διάρκεια της κρίσης, μάθαμε όλοι μας να ζούμε αλλιώς. Εκτιμήσαμε πράγματα, που δεν τα “θυμόμασταν”. Μάθαμε να χειριζόμαστε καταστάσεις με διαφορετικούς τρόπους πια. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η δοκιμασία θα μας φέρει όλους πιο κοντά, γιατί πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε αποξενωθεί. Βλέπαμε μόνο μέχρι τους τοίχους του σπιτιού μας. Τώρα, θα κοιτάμε και λίγο παραπέρα…

Είστε αισιόδοξη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα;

Είμαι υποχρεωμένη να είμαι αισιόδοξη. Το χρωστάω στον γιο μου εξάλλου…

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μιχαλόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου, φωτισμοί: Γιώργος Φρέντζος. Παίζουν: Λήδα Ματσάγγου, Θύμιος Κούκιος.

Πληροφορίες
Θέατρο Ροές: Ιάκχου 16, Γκάζι - Αθήνα (στάση Μετρό: Κεραμεικός), τηλέφωνα κρατήσεων: 210 3474312, 6942 418629. Παραστάσεις: 4 Νοεμβρίου έως  7 Ιανουαρίου. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, ατέλειες - φοιτητικό - κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 8 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
 

Προτεινόμενα για εσάς