«Ένα» ρέκβιεμ για δύο πρόσωπα

Στο θέατρο Ροές, από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 10:01
A- A A+

Ισορροπώντας ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, ένα δράμα που εκτυλίσσεται πίσω από τους τέσσερις διάφανους τοίχους ενός σπιτιού, έρχεται να αγγίξει τις βαθύτερες έννοιες της ανθρώπινης ψυχής και να μας κάνει να σκεφτούμε: «Εγώ τι θα έκανα στη θέση τους;».

Με την ευτυχία και τη δυστυχία, την απώλεια και τον φόβο και μια σειρά από δυνατά συναισθήματα που κινούνται στα όρια και πέρα από αυτά, το πρώτο θεατρικό έργο της Ειρήνης Λουκάτου, με τίτλο «Ένα», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Σπύρου Μιχαλόπουλου, στο θέατρο Ροές, από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Μέσα από όσα δε λέγονται

Με πρωταγωνιστές τους Λήδα Ματσάγγου και Θύμιο Κούκιο, το έργο αποτελεί μια ελεγεία για τον έρωτα, τη θυσία και την απώλεια. Πρόκειται για ένα μονόπρακτο με δύο πρόσωπα: αυτή είναι μια γυναίκα γύρω στα 40, γνωστή σολίστ πιάνου, που ζει σε αυτό το σπίτι 20 χρόνια, αυτός, ο σύζυγός της, βιρτουόζος βιολονίστας. Με φόντο τους ήχους του βιολιού και του πιάνου, εξυφαίνεται η σχέση τους. Η ιστορία αρχίζει ένα απόγευμα, που η γυναίκα γυρίζει σπίτι από τη δουλειά της. Ξεκινά μια συζήτηση - εξομολόγηση μεταξύ τους, ώσπου μια ανατροπή ταράζει τις ισορροπίες του φαινομενικά ταιριαστού ζευγαριού. Ο θεατής τους παρακολουθεί μια καθημερινή απόγευμα, στο σπίτι τους. Παρόν και παρελθόν ξεδιπλώνονται σταδιακά μέσα από αποκαλυπτικούς διαλόγους, αλλά, κυρίως, μέσα από όσα δε λέγονται αλλά υπονοούνται… 

«…Ήρωας δεν είναι αυτός που πηγαίνει στον πόλεμο, χωρίς να φοβάται, αλλά εκείνος που, ενώ φοβάται, ξεχύνεται μπροστά…».

Σε μια ψεύτικη καθημερινότητα

«Η λέξη απώλεια είναι η πρώτη, που μου ήρθε στο μυαλό, όταν διάβασα το έργο» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης. «Μια γυναίκα και ένας άντρας σε ένα εγκλωβισμένο παρελθόν. Μια ψεύτικη καθημερινότητα. Λόγια που εξυπηρετούν λάθος σκοπούς. Και όλα αυτά μπλεγμένα σε μια καθαρή θεατρική γλώσσα. Αυτό που συγκινεί δεν είναι το προφανές, αλλά αυτό που εννοείται. Αυτό που δε λέγεται, αλλά υπάρχει παντού. Η απώλεια γίνεται βρόγχος στον λαιμό της γυναίκας. Γίνεται κινητήριος δύναμη για τη λύτρωσή της. Ένα γεγονός, μια στιγμή, ένα μικρό κομμάτι χρόνου που καθορίζει πορείες και ζωές. Το έργο κινείται σε λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Στην αλήθεια και στο γυμνό ψέμα. Είναι ένα έργο που παίζεται στα όρια, χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά με συγκεκριμένα βήματα. Ένα έργο που ξαφνιάζει με την απλότητα και τη δύναμή του».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μιχαλόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου, φωτισμοί: Γιώργος Φρέντζος. Παίζουν: Λήδα Ματσάγγου, Θύμιος Κούκιος.

Πληροφορίες
Θέατρο Ροές: Ιάκχου 16, Γκάζι - Αθήνα (στάση Μετρό: Κεραμεικός), τηλέφωνα κρατήσεων: 210 3474312, 6942 418629. Παραστάσεις: 4 Νοεμβρίου έως  7 Ιανουαρίου. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, ατέλειες - φοιτητικό - κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 8 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς