Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ναυτικής εργασίας

Παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας στη βουλή
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 16:03
UPD:16:31
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

A- A A+

Στις δύο βασικές ρυθμίσεις με τις οποίες το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρεί στην ενίσχυση της ναυτικής εργασίας αναφέρθηκε ο υπουργός, Μ. Βαρβιτσιώτης, σε παρέμβασή του στη Βουλή.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ν. Κούζηλου σχετικά με την αύξηση της ανεργίας των ελλήνων ναυτικών , ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι αναβαθμίζεται το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Συνεργασίας (ΓΕΝΕ) μέσα από την ενσωμάτωσή του στον Οίκο Ναύτου, ώστε να παρέχονται πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες: «και να κάνουμε μείωση στο διοικητικό κόστος, αλλά και να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες προς τους ναυτικούς μας».

Η δεύτερη ρύθμιση στην οποία αναφέρθηκε είναι η αναβάθμιση στη ναυτική εκπαίδευση, η οποία γίνεται μέσα από την αναβάθμιση των ίδιων των σχολών.  

«Η δική μας στόχευση είναι μέχρι την άνοιξη να έχουμε παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο αναμόρφωσης της ναυτικής εκπαίδευσης, γιατί είναι αμαρτία σε μία χρονιά όπου έρχονται πλέον μαθητές του δεκαεπτά και του δεκαοκτώ στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, να μην μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα παιδιά» δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Όπως επεσήμανε, το υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τα ΤΕΙ και με το Πολυτεχνείο, ώστε να ανοίξει το επάγγελμα του ναυτικού και σε άλλες κατηγορίες, όπως π.χ. στους ηλεκτρονικούς.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η ανεργία των ναυτικών έχει αυξηθεί λόγω της αύξησης της προσφερόμενης εργασίας, καθώς «πολλοί άνθρωποι, που είχαν φύγει από τη θάλασσα, επανέρχονται και επαναενεργοποιούν τα ναυτικά τους φυλλάδια, γιατί δεν βρίσκουν δουλειά στην ξηρά».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης είναι η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και η παροχή περισσότερων δυνατοτήτων στους σπουδαστές που βρίσκονται στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

«Γιʼ αυτό το λόγο, άλλωστε, προχωρήσαμε σε μια συμφωνία με την ΠΝΟ και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ώστε να μπορούν να ναυτολογούνται και να παίρνουν προσόντα, όχι μόνο στα πλοία υπό ελληνική σημαία, που είναι περίπου 890, αλλά και στα ελληνόκτητα πλοία υπό ξένη σημαία, που είναι περίπου άλλα δύο χιλιάδες. Έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα περισσότερης απασχόλησης» δήλωσε, προσθέτοντας ότι μόλις εκδοθεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα.

«Πρέπει να στοχεύσουμε στην ποιοτική ναυτιλία. Και ποιοτική ναυτιλία σημαίνει αξιωματικούς» τόνισε ο υπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή