Ουκρανία: Καθαίρεση του προέδρου Γιανουκόβιτς ζητεί η αντιπολίτευση

Για την ακύρωση της προοπτικής εμπορικής συμφωνίας με την Ε,Ε,
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 19:24
UPD:19:28
REUTERS/GLEB GARANICH

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

A- A A+

Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, κατηγόρησε τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς για «ύψιστη προδοσία» και αξίωσε την καθαίρεσή του, μετά την ανακοίνωση από την ουκρανική κυβέρνηση ότι αναστέλλεται η προετοιμασία μιας συμφωνίας σύνδεσης του Κιέβου με την Ε.Ε.

«Η περίπτωση ο Γιανουκόβιτς να αρνείται να υπογράψει την συμφωνία συνιστά όχι μόνον ύψιστη προδοσία, αλλά και έναν λόγο για να ζητήσουμε την καθαίρεσή του και την παραίτησή του», σημείωσε ο κ. Γιατσένιουκ, σύμμαχος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο κ. Γιατσένιουκ χαρακτήρισε επίσης μιλώντας στο κοινοβούλιο «παράνομη και αντισυνταγματική» την εντελώς απρόσμενη, σύμφωνα με τον ίδιο, την απόφαση του ουκρανού πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ να αναστείλει με διάταγμα την προετοιμασία της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε., η υπογραφή της οποίας βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη συνόδου κορυφής στο Βίλνιους στις 28 και 29 Νοεμβρίου.

«Έγκλημα Αζάροφ»

Έτερο στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κοβάλτσουκ του κόμματος Ουντάρ του πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο κ. Αζάροφ διέπραξε «έγκλημα».

«Ζητούμε να μας εξηγήσει αμέσως τους λόγους για τους οποίους παραβίασε τον νόμο όσον αφορά τις βάσεις της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας», σημείωσε.

EURONEWS

Χαιρετίζει η Μόσχα

Την ίδια ώρα από την Μόσχα εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία χαιρετίζει την βούληση του Κιέβου να βελτιώσει τις εμπορικές του σχέσεις με την Μόσχα, σε μια ένδειξη ικανοποίησης της ρωσικής κυβέρνησης για την απόφαση της Ουκρανίας να αναστείλει τις προετοιμασίες για την συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.

«Χαιρετίζουμε την βούληση να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί η εμπορική και οικονομική συνεργασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την Ουκρανία «στενό εταίρο» και σημείωσε παράλληλα ότι η Ρωσία θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Κίεβο σχετικά με την συμφωνία με την Ε.Ε.

EURONEWS

Βέστερβελε: Επιθυμούμε φιλική σχέση με την Ουκρανία

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβελε, δήλωσε ότι η Ε.Ε. εξακολουθεί να επιθυμεί φιλική σχέση με την Ουκρανία, ωστόσο σημείωσε ότι εναπόκειται πλέον στο Κίεβο να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

«Το ενδιαφέρον μας για καλές σχέσεις με την Ουκρανία παραμένει άθικτο και η προσφορά μας για μια πραγματική εταιρική σχέση εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε ο κ. Βέστερβελε.

«Το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο του Κιέβου. Είναι κυριαρχικό τους δικαίωμα να αποφασίσουν για την πορεία τους ελεύθερα», πρόσθεσε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του, η οποία αναφέρεται στη βούληση που υπάρχει για να μοιραστεί η Ουκρανία τις αξίες της Ε.Ε. και να επιλέξει ένα «ευρωπαϊκό μονοπάτι ανάπτυξης».

Την ίδια ώρα το γραφείο του Επιτρόπου της Ε.Ε. που είναι αρμόδιος για την Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, ανακοίνωσε ότι ο επίτροπος, ο οποίος αναμενόταν να μεταβεί εκ νέου την Πέμπτη στο Κίεβο για να καταβάλει προσπάθειες ώστε να διασωθεί η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. - Ουκρανίας, ματαίωσε τελικώς το ταξίδι του στην χώρα.

«Ο επίτροπος Φίλε δεν θα μεταβεί στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Πέτερ Στάνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή